2000 – Cheb: Den veteránů připomíná konec 1. sv. války (TV Západ)

K oslavám světového Dne veteránů se letos již podruhé připojila také Česká republika. Tento vzpomínkový akt se uskutečňuje v mnoha demokratických zemích světa již od konce 1. světové války, a to vždy 11. listopadu.

dezinfekce

„Dne 11.11. v 11:00 hodin skončila 1. světová válka. A ten den se slaví všude jako Den veteránů ve spojeneckých armádách,“ uvedl předseda Svazu bojovníků za svobodu Vladimír Hlavatý. 

Den veteránů je věnován žijícím i mrtvým veteránům válek jako tichá vzpomínka jejich přínosu k vítězství demokracie ve světě i k uctění jejich památky. 

„Byl jsem na Středním východě – na frontě v Severní Africe. Tam jsme bojovali u Tobruku v Alameinu proti Rommelovi,“ uvedl dále Hlavatý. 

Program pietní vzpomínky začal v sobotu dopoledne slavnostním přijetím veteránů v obřadní síni chebské radnice. Poté účastníci postupně položili květiny u památníku 97. pěší americké divize v Městských sadech, u pomníku sovětským vojákům na chebském hřbitově a u památníku 1. pěší divize americké armády u „Ypsilonky.“

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy