1999 - Chebsko: Vánoční přání osobností (TV Západ)

Vánoce jsou spojené s vůní purpury, jehličí a také spoustou přání. Každý z nás má nějaké to přáníčko a tak nahlédněme, jaké přání mají občané našeho regionu.

dezinfekce

„Za pár dní oslavíme Vánoce – svátky, na které se těší především děti. Ale myslím si, že i dospělým by měly mnoho co říci, možná ještě více než dětem. Protože dospělý si může uvědomit, že to nejsou jenom dárky a vánoční poezie. Ale dospělý se může zamyslet i nad těmi našimi krásnými vánočními koledami, které vyprávějí o události vánoční noci. „Nám, nám narodil se..“ zpíváme v naší české vánoční hymně Narodil se Kristus Pán. Každý si z toho může něco odnést pro sebe. Vědomí, že Bůh se stal člověkem, má rozradostnit každého věřícího. Ale zároveň nad Betlémem pěli andělé chvalozpěv Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. A tak všichni lidé dobré vůle mají být osloveni v tuto vánoční noc, aby se zamysleli nad svým životem a snažili se, aby ten život byl krásnější, aby tam nebylo všechno to, co člověka zarmucuje. Aby tam bylo více lásky, porozumění a více dobra. V dnešní době je toho nejvíce zapotřebí,“ řekl chebský farář Filip Zdeněk Lobkowicz.

Můžete nám ještě říci, jak Vánoce oslavíte Vy osobně?   

„Osobně – protože patřím do tepelského kláštera, tak večeři strávím ve společenství svých spolubratří v tepelském klášteře. Po večeři se rozjedu do Chebu, kde budu mít bohoslužbu v deset hodin, ve Skalné pak půlnoční a na Hod Boží už budou běžné slavnostní bohoslužby - zde u sv. Václava v devět hodin a poté ještě v dalších okolních obcích. Takže Vánoce jsou pro kněze spíše dnem pracovním. Ale i v tom pracovním dnu se člověk může opravdu radovat z toho, že Nám, nám narodil se. Je také důležité, jak se člověk připravil na ty svátky. Ve starých dobách bývaly Roráty. Věřící brzy ráno v době adventní chodili na Roráty, kde se modlili a zpívali Ejhle Hospodin přijde a všichni svatí jeho s ním. Doufáme, že Bůh nám všem dopřeje, aby svátky byly požehnané. Pro všechny lidi dobré vůle, především pro ty osamocené, nemocné, které trápí nějaké to utrpení – kéž jim Bůh dá svou radost,“ popřál Zdeněk Lobkowicz.  

„Přála bych všem Chebanům, aby byli šťastní a spokojení. Dárečky nejsou všechno. Důležité je světýlko v duši,“ uvedla herečka ZPČ divadla Cheb Jarmila Šimčíková.

„Ano, hodně zdraví, radosti, spokojenosti, krásy a lásky. To zase přeji já Chebanům,“ dodal herec Pavel Marek.

A jaké Vánoce máte vy?

„Vánoce jsou pro mě svátky, které jsou klidné, příjemné. Slavíme je tradičním způsobem – kapr, bramborový salát, čočka, penízek pod talířkem. Tak v klidu a v pohodě,“ řekla dále herečka.

„Taky už by někdy ten penízek mohl fungovat, co? Každý rok to máme, každý rok máme penízek pod talířem,“ dodal se smíchem herec Pavel Marek.  

Jak byste si představovali ideálně strávené Vánoce?

„Já myslím takovým způsobem, jak je trávíme my,“ řekla Šimčíková.

„Úplně ideálně krásné by bylo strávit Vánoce na Havaji. To si také přeji každý rok, ale bohužel zatím ještě ta přání se neplní tak dokonale,“ zakončil Pavel Marek.

„Záchranná služba Okresního střediska Cheb, u kterého stojíme, bude sloužit, jako každý jiný den, a bude připravena všem pomoci v nouzi. Chtěl bych popřát všem našim spoluobčanům v celém okrese, aby nás nepotřebovali a prožili svátky v klidu a v pohodě. Jinak máme jeden mírný problém, když budete volat tísňové výzvy z mobilního telefonu, abyste využili spojení přímého na číslo 0166/430000, protože jinak přetěžujete územní středisko záchranné služby v Plzni, že voláte vedle nás z ulice a Plzeň nezná ten místopis a zdržuje se celý průběh záchranných prací,“ uvedl ředitel ZZS Cheb Zdeněk Smutný. 

Jak oslaví svátky sloužící zaměstnanci záchranky a jak Vy osobně?

„Já osobně budu v Chebu, budu na příjmu. Snad se nebude nic mimořádného dít. Posádka, která má službu, zde bude v trošku slavnostnější náladě prožívat svátky, nicméně bude pořád připravena a bdělá,“ uvedl dále Zdeněk Smutný.   

„Blíží se Vánoce a tak si myslím, že přeci jen při všem tom shluku a shonu budou lidé mít více času na sebe a budou přemýšlet i třeba o tom, k čemu vlastně Vánoce jsou. Nejsem proti těm něžným, romantickým tradicím Vánoc, ale myslím si, že jsou ochuzené, jestliže nejsou spojené s tím, co je jejich jádrem. A to myslím že je, když mluvím za sebe, osobní vztah k tomu, koho nám Vánoce připomínají, a to je osobnost Kristova. Já v ní vidím to, co se skutečně dočteme v Písmu, že v podobě prostého člověka veskrz spravedlivého, jak dokázal svým životem a činy, nacházíme teprve to úžasné, tu jinou dimenzi, jiný rozměr, který se nedá srovnat jenom s tou lidskou rovinou, s člověčenstvím, protože i v humanitě je zapotřebí, aby zde byla dána pevná základna horizontály – jiné dimenze, nazveme ji tedy Boží dimenzí, proč ne. Ale musíme kolem toho chodit velmi opatrně, protože člověk si často sám projektuje představu božství podle svého. A ona ta skutečnost je vždy jiná a vždy nás jinak, a já jsem přesvědčen, velmi příjemně znovu překvapuje. Toto tajemství právě obsahuje také to, co nám chtějí přiblížit, jsem přesvědčený, letošní Vánoce ,“ vysvětlil duchovní evangelického sboru Cheb Lubomír Líbal.   

Jak budete trávit Vánoce Vy osobně a potažmo zde na faře?

„V práci, ve shonu, protože přeci jen setkáních je více, shromážděních je více, domovy důchodců také čekají, že? Ponavštívím staré lidi, nemocné – na co stačím, budu konat velmi rád, protože si myslím, že právě Vánoce mají přemýšlet také o tom, že člověk by tady neměl být opuštěný a měl by mít pocit, že někdo na něj myslí a že také je ochoten s ním spolusdílet jeho samotu, nemoc, strádání. A to by se mělo zvlášť zvýraznit. Takže po nemocnicích, domovech důchodců, osobní návštěvy a pak mnohá shromáždění,“ vyjmenoval svou bohulibou činnost Lubomír Líbal.      

„K Vánocům se přeje vše nejlepší, pohoda a dobrá nálada. A to bych také chtěl popřát všem Chebanům, aby s hrdostí rozjímali nad svým městem a aby to, že chtějí být hodní a dobří, se stalo pravdou,“ řekl ředitel Okresního archivu Cheb Jaromír Boháč.

Kde budete trávit Vánoce Vy osobně? 

„Asi jako každý - u stromku. Předpokládám, že dostanu nějakou knížku, tak budu číst a lenošit,“ uvedl dále.

Mohl byste přiblížit nějaké vánoční zvyky z historie?

„Z historie – vánoční zvyky zde na Chebsku jsou spjaté s typem selského života. Tzn., že chebské tradice po staletí tak, jak se vytvářely ve zvykosloví a v obyčejích, ale tento svět je už bohužel dávno pryč a nevím, jaké jsou nové typy Vánoc. Vánoce v panelácích jsou asi jiné než bývaly předtím,“ zakončil Boháč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy