1999 – Cheb: Unikátní oční stacionář pro děti (TV Západ)

Od dubna 1997 funguje v rekonstruované budově v Pastýřské ulici v Chebu ojedinělé zařízení. Jedná se o jesle a stacionář pro děti s očními vadami – jediné svého druhu v České republice.

dezinfekce

„Je to nestátní zdravotnické zařízení s právní subjektivitou, kdy zřizovatelem je Městský úřad Cheb. Kapacita zařízení je 50 dětí. Máme zde děti od půl roku do šesti let,“ uvedla ředitelka zařízení Danuše Bauerová.

V budově se nacházejí dvě oddělení jeslí pro nejmenší děti a dvě oddělení pro děti s očními a rovněž logopedickými vadami. Denní zaměstnání je uspořádáno pro léčbu tupozrakosti a šilhavosti. Děti pracují s drobnějším materiálem, navlékají korálky, modelují, hrají míčové hry apod. 

„Čím dříve se začne s léčením těchto dětí, tím je úspěšnost větší. U 2 až 4letých dětí je úspěšnost asi 84 %, u dětí 4 až 6letých je to 75 %, u 6 až 9letých dětí je to asi 51 %,“ shrnula Bauerová.

O děti zde pečují dětské sestry a učitelky mateřské školy, které mají rozšířenou kvalifikaci o speciální pedagogiku a kurz logopedického asistenta. Odborná cvičení provádí s dětmi kvalifikovaná oční sestra a jednou za týden do zařízení dochází také oční lékařka. 

„Tak dáme toho chlapečka do kolečka, tak - dáme chlapečka a chytíme ho do kolečka. Zde se chytni ručičkami tady na straně a zase – chytni chlapečka do toho kolečka,“ úkoluje holčičku oční lékařka. 

Děti, které dosáhnou školního věku a jejich léčba není ještě ukončena, docházejí do stacionáře ambulantně. Tuto pomoc oceňují rodiče dětí nejen z Chebu, ale i z celého okresu. Zařízení je plně soběstačné, má vlastní kuchyni i prádelnu a dětem je k dispozici zahrada. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy