1999 – Cheb: Při demolici Rudolfina byla nalezena zakládací listina (TV Západ)

Historický nález, který by mohl přiblížit chebskou minulost, nalezla demoliční četa při odstraňování zbytků trosek budovy Rudolfina, bývalého centra vzdělávání ve městě. Objevený skleněný válec v zatavené cínové schránce obsahoval zakládací listinu Rudolfina s datem 18.08.1874 a plány tohoto objektu. Dále se zde nacházela mapa a fotografie tehdejšího města a známých osobností, výtisk novin Eger Zeitung a dvě mince v perfektním stavu, a to zlaťák a dukát.

dezinfekce

„Předpokládalo se, že zakládací listiny v základech jsou. Kroniky o tom hovoří. Takže byly pokusy najít je ještě před demolicí. Bylo možná šťastnou náhodou, že v závěru demolice se objevily, ale zase zásluhou Okresního muzea, kdy stavebníci, stavební firma, věděli, že by mohly být nalezeny a postupovali opatrně při posledních pracích,“ sdělil starosta Václav Jakl.  

Cennosti budou uloženy v chebském muzeu. Veřejnosti se krátkodobě představí na výstavě Nález z Rudolfina. Ta bude zahájena v pátek 26. listopadu ve 14:00 hodin a potrvá do 28. listopadu.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 23.11.2019 14:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy