1999 - Cheb: Chemikálie v ESKA ohrožují město (TV Západ)

Otrava spodních vod i vzduchu a dokonce i exploze hrozí díky velkému množství chemikálií uskladněných v dnes již neprovozovatelných objektech výrobce jízdních kol ESKA v Chebu. Tuto skutečnost zjistili při preventivní prohlídce chebští hasiči. Likvidátor společnosti ale hrozící nebezpečí popírá.

dezinfekce

„Při odborném výcviku, který jsem zaměřil na prohlídku bývalého závodu ESKA, jsme v závodu objevili spoustu nebezpečných látek – solí, kyselin, zbytků v bývalé galvanovně,“ uvedl velitel jednotek hasičského sboru Cheb mjr. Václav Balvín. 

Další chemikálie – soli, oleje, barvy a kyseliny, nechal likvidátor společnosti navozit do jednoho skladu. Mnohé obaly jsou prorezivělé a tak může dojít k chemické reakci. Poškození obalů hrozí rovněž ze strany zlodějů a vandalů. V areálu se rovněž nachází 12 nadzemních nádrží s kapalným propan-butanem, který je nutno odčerpat. Jinak hrozí nebezpečí exploze.

„Je to opět výbuch, protože propan-butan je několikrát těžší než vzduch. Nádrže, i když jsou zarostlé do trávy, několik let nepoužívané, je jich tam 12, jsou naplněné tekutým propan-butanem a razance propan-butanu je známá,“ dodal Václav Balvín. 

Jak nám sdělil likvidátor společnosti Ing. Vobořil, sudy s chemikáliemi byly svezeny do jednoho skladu po konzultaci s pracovníky Odboru životního prostředí Okresního úřadu. V současné době probíhají jednání se specializovanou firmou o likvidaci těchto nebezpečných odpadů. Celý areál je údajně nepřetržitě střežen. Natáčení v objektu a rozhovor na kameru však Ing. Vobořil odmítl.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy