Kompresory a zvedáky pro autoservisy

5

kompresory a zvedáky, autoservis, komerční sdělení


Žádný autoservis nebo pneuservis se neobejde bez kvalitního kompresoru, neboť v servisu to bez kompresoru zkrátka nejde. Jaké typy kompresorů existují, jak fungují a jaké jsou jejich výhody či nevýhody? A podle jakých parametrů je do autodílny vybírat?

Základní typy kompresorů

V základním pohledu se kompresory dělí na pístové a šroubové. U prvního z nich – jak již jeho název napovídá – je stlačování vzduchu realizováno pohybem pístu. Naopak u šroubového kompresoru se vzduch stlačuje mezi zuby šroubu.

Z hlediska použití spočívá jejich rozdíl především v tom, že šroubový kompresor pracuje na rozdíl od toho pístového kontinuálně. Pístové kompresory díky pohybu pístu vytváří tlakové rázy a tím i vibrace. To může v některých aplikacích působit problémy a také to znamená vyšší míru hluku. Na druhou stranu jsou ale pístové kompresory levnější z hlediska pořizovacích i provozních nákladů.

I proto se v domácích hobby dílnách i některých provozech, které nepotřebují mít zdroj tlakového vzduchu tak výkonný nebo s tak špičkovými parametry, setkáme spíše s pístovými kompresory. Ve vybavení pneuservisu většího rozsahu ale najdeme spíše kompresory šroubové.

Co dalšího nesmí v autoservisu chybět?

Kompresor samozřejmě není jediným vybavením, bez kterého se autoservis neobejde. Vždy je třeba zajistit také zdvih vozidel. Ve většině servisů se používají sloupové zvedáky, nejčastěji potom dvousloupové, setkat se lze ale i s jednosloupovými či čtyřsloupovými s opravdu velkou nosností.

Tam, kde je nedostatek místa pro instalaci sloupového řešení lze využít skladnější nůžkové zvedáky. I ty mohou disponovat dostatečně velkou nosností a prodávají se ve verzích pro klasické autoservisy (auto je při zvedání na kolech) a pro pneuservisy (auto se zvedá za práh, aby mohlo dojít k výměně kol).

Zdroj obrázku: Dusan Petkovic / Shutterstock.com


Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář