Výstavba depozitáře krajské knihovny bude podpořena dotací v plné výši

Karlovarskému kraji se podařilo na výstavbu nového depozitáře krajské knihovny získat z Integrovaného regionálního operačního programu více než 99 milionů korun. Hejtmanka Jana Vildumetzová, která vedla jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, byla o navýšení finančních prostředků informována dopisem.

dezinfekce

Dalších téměř 5,9 milionu korun bude na akci uvolněno ze státního rozpočtu a zhruba 15 milionů korun uhradí kraj. 

Krajská knihovna se již od počátku své existence potýká s nedostatečnou kapacitou skladovacích prostor. Karlovarský kraj proto připravil projekt na výstavbu nového depozitáře a v únoru letošního roku předložil žádost o poskytnutí dotace do Integrovaného regionálního operačního programu. Požadovaná částka však byla kvůli nedostatečné finanční alokaci 25. výzvy „Knihovny“ ponížena. Hejtmanka Jana Vildumetzová následně jednala s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR o možnosti navýšení dotace.

„Začátkem minulého týdne jsem obdržela dopis, ve kterém jsem byla informována o tom, že došlo k uvolnění dalších finančních prostředků v dané výzvě a že bude možné podpořit všechny projekty, které úspěšně prošly procesem hodnocení. Jsem proto moc ráda, že se nám podařilo získat potřebné finance na vybudování nového depozitáře. Rozšířené skladovací plochy pro ukládání knihovního fondu jsou naprojektovány tak, aby sloužily potřebám knihovny minimálně na dalších dvacet let jejího provozu,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Výběrové řízení na dodavatele stavby depozitáře bude vyhlášeno v co nejkratší době. Předpokládá se, že k zahájení stavebních prací by mohlo dojít v polovině příštího roku. Nová budova by měla být třípodlažní a plně bezbariérová. Kromě skladovacích prostor v ní bude umístěno například i datové úložiště, serverovna, badatelna, digitalizační pracoviště či restaurátorská dílna.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy