Vyšla kniha o vědci Ronaldu Richterovi, sokolovském rodákovi

Křest unikátní životopisné publikace o světově známém fyzikovi a sokolovském rodákovi Ronaldu Richterovi se konal 5. října v zámku. Autorem brožury s názvem Ronald Richter – Termojaderná fúze – první na světě – Sokolov 1936 je Milan Řípa.

dezinfekce

Vznikla při koronavirovém lockdownu díky online spolupráci autora s Muzeem Sokolov. Křtu se ujali starostka Renata Oulehlová, autor Milan Řípa, ředitel muzea Michael Rund a Oldřich Honzák za společnost Synthomer (na snímku zleva).

Publikace přináší „zapomenutý osud“ sokolovského rodáka Ronalda Richtera, informuje a bohatě fotograficky ilustruje jeho první pokusy v tehdejších chemických závodech ve Falknově (dnešním Synthomer Sokolov) v roce 1936, které po sedmdesátileté práci fyziků celého světa vyústily v současnosti ve stavbu zařízení na termojadernou fúzi – tokamaku ITER na jihu Francie. Na základě nových poznatků si autor klade za cíl rehabilitovat pověst Ronalda Richtera pošramocenou jeho neúspěšnými pokusy s jadernou fúzí na začátku padesátých let v Argentině.

Věděli jste například, že ….?
- Ronald Richter studoval ve 30. letech dvacátého století na Německé univerzitě v Praze. Na stejné vysoké škole přednášel po tři semestry v roce 1911 Albert Einstein.
- Ronald Richter je nejspíše jediným Sokolovákem, který se osobně znal s Evitou Perónovou i argentinským prezidentem Juanem Domingem Perónem.
- Osobnost Ronalda Richtera se stala také námětem pro operu, která o něm jako o jediném sokolovském rodákovi byla napsána.
- Ronald Richter sice termojadernou fúzi nezapálil, ale inicioval její výzkum v Sovětském svazu a ve Spojených státech, to je později na celém světě.

Publikace o životě a odkazu Ronalda Richtera, která je určena odborníkům, široké veřejnosti a také studentům středních a vysokých škol, bude v prodeji v sokolovském muzeu nebo v jeho e-shopu. Část nákladu bude díky podpoře sokolovské chemičky Synthomer distribuována zdarma nejen do škol v Karlovarském kraji, ale také na vysoké školy s chemickým a technickým zaměřením v rámci celé ČR.

Publikaci s názvem Ronald Richter – Termojaderná fúze - první na světě – Sokolov 1936 autora Milana Řípy vydává Muzeum Sokolov p. o. Karlovarského kraje za finanční podpory sokolovské chemičky Synthomer, a. s., Ing. Milana Řípy CSc. z Prahy, Radka Černého a MUDr. Moniky Rundové ze Sokolova a za podpory Karlovarského kraje a města Sokolov. Muzeum Sokolov a autor také připravují několik přednášek o Ronaldu Richterovi, řízené termojaderné fúzi a o historii chemického průmyslu na Sokolovsku pro školy v našem kraji.

Autor knihy Milan Řípa je autorem či spoluautorem 12 knih o řízené termojaderné fúzi, dvacetinásobným Ironmanem (železným mužem) a nositelem státního vyznamenání Za statečnost a čestného uznání olympijského klubu Fair play.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
08.10.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy