Vykmanovská kaplička je opět vysvěcena

8. dubna byla znovuvysvěcena kaple ve Vykmanově. Kapli požehnal a zasvětil plzeňský biskup Tomáš Holub. Církevnímu aktu byli také přítomni - administrátor Římskokatolické farnosti Ostrov a Jáchymov Marek Bonaventura Hric, starosta města Ostrov Josef Železný, předseda Spolku občanů a přátel Vykmanova Stanislav Svoboda a další zástupci spolku, dále Vlasta Preislerová a Luboš Modrovič za Konfederaci politických vězňů České republiky a členové Občanského střeleckého spolku Ostrov.

dezinfekce

Historie kamenné kaple sahá do 2. poloviny 19. století, kdy byla postavena podle návrhu neznámého architekta; farou spadala ke kostelu sv. Michaela Archanděla v Ostrově. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení kaple bylo následně rozkradeno, či zničeno. V době zřízení nápravně pracovního tábora Vykmanov I. v březnu 1949 i po jeho přeměně na dnešní věznici zůstala kaple zachována. Neudržovaná kaple byla během 2. poloviny minulého století přivedena do havarijního stavu. Z bývalé kaple zůstalo zachováno pouze obvodové zdivo do původní výše včetně štítu, bez střechy a krovů. Interiér zarostl náletovou vegetací, rovněž statika zdiva byla narušena. Krajský pozemkový úřad pro Karlovarský kraj v polovině prosince 2016 úspěšně dokončil dlouhodobě plánované práce na záchovnou opravu kapličky Vykmanov v celkové hodnotě bezmála 213 tisíc korun. Smyslem záchovných prací bylo hlavně ukončení devastace této kulturní památky, zabezpečení proti povětrnostním vlivům a v nemalé míře také ochrana proti negativním účinkům nadměrné vlhkosti. Objekt byl nově zastřešen valbovou střechou. Vchod do kapličky měl být dle plánu opatřen novými dvoukřídlovými kazetovými dveřmi z masivního dřeva, při kontrolním dni však byla na základě podnětů místních obyvatel odsouhlasena otevíratelná mříž.  Obvodové kamenné zdivo bylo omítnuto hlazenými omítkami. Při záchraně se významně podílel také Spolek občanů a přátel Vykmanova. Nepodařilo se však zjistit, komu byla tato drobná sakrální stavba v minulosti zasvěcená. Její sousedství s ostrovskou věznicí vedlo k rozhodnutí zasvětit ji blahoslavenému Titu Zemanovi, salesiánskému knězi. Ten byl v době komunismu jako mukl (muž určený k likvidaci) zařazen k otrocké práci v nedaleké třídičce uranu – Věži smrti.

V říjnu 1994 byla kaple ve Vykmanově zapsána na státní seznam kulturních památek České republiky. V současnosti patří Pozemkovému fondu ČR.


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy