Vřesová: Zplyňování kalů začne po kolaudaci unikátního zařízení (TV Západ)

Informace o chystaném dovozu kalů z ostravských lagun a jejich následná likvidace ve Vřesové způsobila v regionu velké emoce především u laické veřejnosti. Vznikla i facebooková skupina, která chce dosáhnout zastavení procesu.

dezinfekce

Společnost Sokolovská uhelná, která nebezpečný odpad ekologicky zlikviduje, vydala vysvětlující tiskovou zprávu a pozvala starosty obcí ze Sokolovska i zástupce Karlovarského kraje na prezentaci celé problematiky. Jak zdůraznili zástupci společnosti po jednání, nejde v žádném případě o proces spalování. 

„Takhle to skutečně není. Jediné, kdy se to nazývá spoluspalováním, tak je legislativní terminus technicus. Jinak technicky se jedná o zplyňování. Tzn., že v tlakové nádobě dojde k rozložení látek. Z tlakové nádoby nevede žádný komín. Takže do ovzduší nic uniknout nemůže,“ vyloučil ohrožení životního prostředí předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl. 

Projekt má potřebná povolení a byl schválen zadavatelem zakázky Diamo s.p., supervizí – CZ BIJO, Ministerstvem životního prostředí, ČIŽP a Ministerstvem financí ČR. Upravené kaly - tedy odtěžené surové kaly, které prošly úpravou vápnem a procesem zrání, jsou neutralizované, v pevném skupenství a připraveny k bezpečnému odvozu. Ve Vřesové na Sokolovsku, kam dorazí v uzavřených kontejnerech po železnici, budou ekologicky zlikvidovány.

„Vzniká surový plyn, který je následně čištěn v technologii rectisol. Vyčištěný plyn zbavený všech příměsí – od chloru po síru a další věci, je palivem pro paroplynovou elektrárnu. Je to unikátní zařízení. U nás v republice jediné,“ připomněl Pöpperl.

Po setkání deklarovali zástupci obcí, že získali dostatečné informace.

„Byly nám poskytnuty poměrně obsáhlé informace o tom, jak by provoz ve Vřesové měl probíhat, a jak by měl probíhat celý provoz toho, co je záměrem. Měli jsme možnost se zeptat na cokoli, co nás zajímalo. Z tohoto pohledu můžu říci, že jsem dostal odpovědi na všechny otázky. Zejména mě zajímala otázka dopravy a bezpečnosti dopravy. Odpovědí bylo, že přes Chodov nepojede vůbec nic. Vše bude dopravováno po kolejích v uzavřených bezpečnostních kontejnerech. Další důležitá otázka pro mne byla, jak s tím bude nakládáno přímo v areálu. Odpovědí bylo, že nebude vznikat žádná deponie – nikde se to nebude hromadit, nikde se to nebude skládkovat. Z toho uzavřeného kontejneru, tak jak jsem to pochopil, to v uzavřeném prostředí bude dále zpracováváno. Pokud bych to měl popsat jako laik, tak celé materiály se změní na plyn a ostatní chemické produkty. A pro mě zásadní informací je, že to zařízení nemá komín, tzn., že do ovzduší, jako takového, nemá co uniknout,“ popsal starosta Chodova Patrik Pizinger. 

Kaly budou do Vřesové naváženy po kolaudaci zařízení, ve kterém bude proces zplyňování probíhat. 

„Jde o odpad hodnocený jako nebezpečný, částečně stabilizovaný, neuvedený pod číslem 190308 – to je přesný název. O tom se rozhodovalo, o tom, jestli může zpracovatelský závod zpracovávat i tento druh odpadu,“ citovala usnesení za státní správu ředitelka Krajského úřadu Martina Vránová.

Kraj chce situaci sledovat, protože nemá jinou možnost jak do procesu vstoupit.

„My jsme si vyžádali od společnosti, která to bude provozovat veškeré informace. Další informace samozřejmě ještě zjišťujeme. Co my jako samospráva můžeme udělat? Můžeme požádat supervizora nad zplynováním látek, což je Ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí, o zvýšený dohled a kontrolu, zda nedochází k žádným emisím z tohoto zařízení. Samozřejmě budeme chtít výsledky, průběžné kontroly a ujištění, že opravdu nedochází k žádnému znečištění přírody,“ nastínil další kroky kraje náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

V kraji se nachází také podobné, i když nesrovnatelně menší, laguny, ve kterých jsou nebezpečné kaly. 

„Musím ještě připomenout, že Chodov je v podobné situaci jako Ostrava. My máme za Chodovem stejně voňavou lagunu a potřebujeme, aby laguna byla co nejdříve zlikvidována. Jestli to zařízení na Sokolovské uhelné umí a umí to bez vlivu na životní prostředí, tak nechť je zlikvidována i tato laguna za Chodovem,“ řekl starosta Pizinger.

Další laguna se pak nalézá přímo v Karlových Varech. Vedení společnosti Sokolovská uhelná nabídlo všem starostům a médiím možnost osobní návštěvy zpracovatelské části ve Vřesové. Budou se tak moci s celým procesem seznámit na místě. 

Odkazy:
https://www.suas.cz/index.php/10-suas/aktuality/885-ve-vresove-se-budou-tlakove-zplynovat-kaly
https://www.facebook.com/groups/1379326715505143/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy