Toužim: Z důvodu mikrospánku havaroval. Narazil do stromu

V pondělí dne 5. listopadu 2018 řídil v dopoledních hodinách 61letý muž osobní vozidlo značky Audi po silnici od centra města Toužim ve směru k silnici I/6.

dezinfekce

Nevěnoval se plně řízení vozidla nejspíš z důvodu mikrospánku a přejel vlevo do protisměru. Následně mimo vozovku, kde narazil do zábradlí a tím ho poškodil. Narazit měl řidič i do betonového elektrického pomníčku, který vyvrátil. Následně vozidlo sjelo ze svahu směrem k potoku, kde se zastavilo o strom. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění ani k ohrožení životního prostředí. S řidičem policisté po příjezdu na místo provedli orientační dechovou zkoušku, která vyšla negativně. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku přesahující 500 tisíc korun. Za přestupek mu byla uložena pokuta.

Prevence:
Ve většině případů samotnému mikrospánku předchází opakované snížení pozornosti, zvýšená únava a ospalost, jež má individuální projevy.

Řidiči mohou mít či mají:
• pomalejší reakce na vnější podněty – příkladem může být opožděné přepnutí dálkových světel,
• rozmazané vidění – obraz okolí se začne slévat,
• zhoršenou orientaci,
• problémy se zpracováním informací,
• pokles výkonnosti, bdělosti,
• zvýšenou náladovost a agresivní chování.

Ospalost, únava, mikrospánek za volantem – kombinace těchto faktorů je velmi nebezpečná. Většina lidí si je velmi dobře vědoma nebezpečí řízení pod vlivem alkoholu, ale neuvědomuje si, že řízení při ospalosti a únavě může mít stejně fatální důsledky. Podobně jako alkohol, ospalost a únava zpomaluje rychlost reakce, snižuje rychlost úsudku a zvyšuje riziko nehodovosti.

nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.11.2018 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy