Tisová: Obří požár pražců zaměstnal hasiče ze tří krajů (TV Západ)

Ve středu 30. srpna proběhla na sokolovské radnici tisková konference, na které představili zástupci Hasičského záchranného sboru okolnosti a stav mimořádné události poblíž elektrárny Tisová.

dezinfekce

Na pronajatých pozemcích firmy Waste Solutions se v pátek 26. srpna ve večerních hodinách vznítila skládka železničních pražců. Požár, který v regionu nemá v novodobé historii obdoby, zaměstnal po několik dní záchranné složky ze tří krajů. 

„Už při příjezdu bylo jasné, že je intenzita hoření nebývalá. Pro nás, na naše poměry. Fronta požáru měla 200 metrů, to znamená, před námi stála hradba plamenů, které, odhadujeme, šlehaly až do nějakých 30 metrů. To samozřejmě vyvíjelo neskutečnou intenzitu tepla, která nedovolovala v těch prvních hodinách vůbec hasit. Museli jsme jenom bránit okolí a povolat dostatek sil a prostředků, abychom byli schopni ten požár začít hasit,“ popsal ředitel HZS KK plk. Oldřich Volf. 

Vyhlášeny byly postupně od druhý, třetí a nakonec čtvrtý stupeň požárního poplachu. Jde o stav, kdy se použije vše dostupné, co je k dispozici. Hasit samotný oheň na ploše téměř 12 tisíc metrů čtverečních nemělo v počátcích smysl, ochlazovalo se okolí a byla snaha zachránit okolní budovy, provozy a techniku. 

„U takového rozsahu v tom prvopočátku určitě ne. Je to přesně o tom, proč jsme ze začátku museli přejít do obrany a na ten útok se připravit,“ přiblížil ředitel územního odboru HZS KK plk. Martin Mulač. 

Spotřebováno bylo 45 milionů litrů vody, což je množství, které se v kraji použije za celý rok. 

„My jsme měli štěstí v neštěstí v tom smyslu, že ten areál byl bývalé dolové území a byl spádován tak, že voda odtékala do kaliště, které tam bylo roky po šachtě a po elektrárně Tisové, takže jsme se nemuseli obávat, i díky jílovité mu podloží, že by nám kontaminovaná hasební voda utíkala do životního prostředí,“ uvedl Volf. 

Zástupci města Březová, na jejímž katastru pozemek leží, se ve spolupráci s městem Sokolov aktivně podíleli na pomoci hasičům. Těch bylo postupně nasazeno 425 z celkem 70 jednotek. Ze dvou stovek vozidel techniky operujících na místě pak pracovalo 60 cisteren. 

„Tak já pořád beru, že jsme obec s rozšířenou působností a považuji, že jsme takovou matkou těch menších obcí a měst, takže pro nás je to samozřejmost. Úplně stejně jsme postupovali, když v nedávné době hořel les na Podlesí. Takže samozřejmě, bereme to tak, že pomáháme menším. Já jsem byl s panem starostou v kontaktu, takže jsme to řešili společně. Ale v té první fázi opravdu jsme to zásobování stravou, pitím dělali jako město. Pro nás bylo to nejmenší a bereme to, znovu říkám jako samozřejmost,“ komentoval pomoc měst starosta Sokolova Petr Kubis. 

Na tiskové konferenci byly také vysvětleny časté dotazy na důvod, proč nezazněly varovné sirény v okolních obcích a městech. Na místě požáru fungovala od soboty mobilní chemická laboratoř z Třemošné, která měřila koncentrace nejčastějších nebezpečných látek. 

„Během celého víkendu mi chodily dotazy od občanů, kdy jedním z těch dotazů bylo - proč nekoukaly sirény? Na to jsou přesně stanovené podmínky. Musí docházet k vážnému ohrožení života a zdraví, kde se počítá například s evakuací občanů. A v tomto případě to nebyla ta situace, kdy by se sirény měly spouštět a o spouštění sirén rozhoduje Hasičský záchranný sbor. My jsme občany vyrozumívali prostřednictvím naší aplikace Záchranka nebo respektive té části v aplikaci Záchranka Sokolovsko. Já jsem hrozně rád, že už je tam dnes přes sedm tisíc lidí. Takže jsme se snažili pravidelně i touto formou informovat občany o průběhu hasebních prací. A kdy jsem tedy viděl, že občané mají obavy i z hlediska ovzduší, takže jsem strašně rád, že hasiči nám zaslali zápis z provedeného měření, abychom občany alespoň částečně uklidnili a tento zápis jsme zveřejnili také na sociálních sítích a na webu,“ řekl Kubis. 

Při zásahu bylo využito kromě běžné techniky také několik unikátních technologií. Například mobilní velkokapacitní hašení Ambasador či obrněný buldozer na dálkové ovládání, který dříve odstraňoval trhaviny ve Vrběticích. Během leteckého hašení, kdy byly nabírána voda z jezera Medard, bylo shozeno téměř 200 velkokapacitních vaků s vodou, pomáhal i vrtulník Black Hawk americké výroby. 

„Zranění, které byly řešeny Záchrannou službou, tak byly na místě čtyři. Tam nejzávažnější poranění bylo v podstatě popáleniny druhého stupně na zádech. Určitě za zmínku stojí to, že k tomu popálení nebo opaření došlo vlastním potem. A pak nějakých dalších 15 hasičů jsme nějakým způsobem v důsledku toho přehřátí organismu museli na místě chladit a dát třeba dýchat kyslík a podobně,“ spočítal Mulač. 

Zásahem byl uchráněn také značný majetek.

„My jsme vzhledem k intenzitě požáru počítali s tím, že hala, která stojí ve bezprostřední blízkosti, že tomu požáru podlehne. Nakonec se nám podařilo tu halu uchránit. Uchránili jsme tam nějaké technologické provozovny, nějaké garáže a hned v úvodu zásahu se hochům podařilo ve spolupráci s těmi zaměstnanci evakuovat nějaké nakladače a kamion,“ vyjmenoval Volf. 

Příčiny obřího požáru se škodou okolo 45 milionů korun vyšetřují orgány státního požární dozoru.

„Příčinu stále prověřujeme tři varianty, to znamená nedbalostní jednání, další varianta je technická závada na tom stroji, který štěpkoval ty pražce a nevylučujeme zatím ani úmyslné zapálení,“ zmínil Volf. 

Během požáru shořela štěpkovací linka, dva zakladače a bagr, hasičům se pak žárem roztavily některé z proudnic. Náklady se dále navýší tím, že bude třeba ekologicky zlikvidovat zbytky neshořelých pražců a kontaminovaný popel. 

Na místě se ještě ve středu pohybovalo přes 20 hasičů. Na základě této události se chystají kontroly podobných lokalit v kraji. 

„Provedeme analýzu všech brownfieldů, které máme na území Karlovarského kraje. Zanalyzujeme si vlastně, co nám tady ti provozovatelé všechno skladují a dělají tak, aby se nám toto v budoucnosti nestalo. Pointa je v tom, že ty brownfieldy vlastně jsou takové zastrčené, kam nikdo moc nezavítá a jsou tam firmy, které provádí činnost, o které se moc neví. Takže my tomuto chceme jít naproti a spolu s orgány Životního prostředí uděláme nějakou koordinovanou kontrolu tak, aby do konce roku jsme měli kraj zmapovaný,“ prozradil Volf. 

Všem hasičům, kteří se zásahu zúčastnili, pak na konci tiskové konference zástupci měst Sokolova a Březové poděkovali za předvedený výkon a jejich velitelům předali pamětní listy a medaile. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy