Sokolov: Transfúzní stanice si připomněla výročí 30 let od založení (TV Západ)

Výročí 30 let oslavuje v letošním roce sokolovská transfúzní stanice. Na pátek 6. října připravili pracovníci Transfúzního oddělení - Dárcovského centra Nemocnice Sokolov setkání spojené s připomínkou historie i současnosti tohoto důležitého pracoviště.

dezinfekce

„Nás je 15 a nedávno jsme měli osmitisícího dárce letos od začátku roku. Je to tedy počítáno plazma i krev dohromady,“ uvedla primářka oddělení Zuzana Fialová. 

Oddělení plní nepostradatelnou roli především pro potřeby místní nemocnice. 

„Tak už z hlediska toho, že ho tu máme a je perfektní personál, tak jsou důležití pro nás jako pro nemocnici. Ale musím říct jinak, jsou důležitá pro všechna naše oddělení, mezioborová spolupráce, to znamená pro každého našeho pacienta tu máme ten servis, kdy nemusíme krev dovážet, kdy nemusíme prostě nikoho prosit nikde, ale máme zajištěno a je to pro naši sokolovskou část občanů a veškerou spádovou oblast a děláme si tu krev. Děláme si tu veškeré deriváty krevní, takže, samozřejmě ne úplně všechny co nemůžeme, ale to není výhoda jenom pro naši nemocnici. Je to samozřejmě i pro ostatní občany a možná v celé republice, protože právě z plazmy se vyrábí pak léčivé přípravky a ty používáme všichni,“ vysvětlila ředitelka sokolovské nemocnice Jitka Bureš Samáková. 

Pogratulovat k výročí přišlo kompletní vedení města Sokolova. Starosta Petr Kubis předal primářce Fialové Čestné uznání a pamětní medaili města. Zároveň poděkoval všem pracovníkům oddělení za jejich činnost jménem města Sokolova, ale také jeho občanů. 

„Transfuzní stanice v Sokolově je už 30 let, což je strašně dlouhá doba. A jestli se o některých zaměstnáních říká, že jsou posláním, tak to je zrovna ten případ. Sem chodí lidé, aby dali jinému kus sebe, to nejcennější, což je lidská krev, a dali někomu šanci nebo naději. My jsme strašně rádi, že tady máme v Sokolově tým odborníkům po vedení paní primářky Fialové a myslím si, že to poděkování nebylo jenom za vedení města, ale za všechny občany, kteří zde žijí,“ poděkoval starosta Sokolova Petr Kubis. 

Společně poté zhlédli krátký film shrnující zajímavé okamžiky transfúzního oddělení.  

„Já musím se přiznat, že jsem to viděla také poprvé teď, protože to je akce našich děvčat. Ty si to vymyslely a všechno to zařídily, takže mně spíš prošlo hlavou prostě celá ta naše historie toho našeho oddělení, jak to bylo barevný a docela i veselý,“ usmála se primářka. 

Pracoviště, do kterého jezdí dárci z celého kraje, se před třemi lety přestěhovalo z původních prostor v nedaleké vile do pavilonu C v areálu nemocnice. Podobu svého nového, moderního zázemí si vybírali sami zaměstnanci podle několika návrhů architekta. 

„Tady jsou různé, samozřejmě profese, takže o dárce se starám já a zdravotní sestry, odběrové sestry. Dárci sem chodí zejména po ránu, ale odběry máme tedy každý den. Vždy ráno je krev a potom následuje plazma, takže ty odběry končí kolem jedné hodiny až druhé hodiny odpoledne. Máme v registru přes tři tisíce dárců. Většinu se zvou formou SMS a musí se objednávat. Potom se jim posílají esemesky a máme na plazmu takový počítačový program kde si oni sami můžou zadávat termín, který jim vyhovuje,“ dodala Fialová. 

Oddělení letos přivítalo již více než 8000 dárců. Kromě dobrého pocitu z pomoci těm, co to potřebují, mají dárci výhodu v jistotě kontroly svého zdravotního stavu. Do Dárcovského centra se zájemci mohou podívat nejdříve také virtuálně, kde se dozví řadu informací. Odkaz najdete v textové části reportáže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy