Sokolov: Radní čistili Kameny zmizelých (TV Západ)

V sobotu 27. ledna u příležitosti Mezinárodního Dne památky obětí holocaustu, se na sokolovském Starém náměstí sešli členové Rady města, aby společně vyčistili zdejší Kameny zmizelých.

dezinfekce

Čistěním mosazných tzv. Stolpersteinů si připomněli sokolovské obyvatele, kteří zahynuli během nacistického režimu. K čištění posloužila speciální pasta Silichrom a ruku k dílu přiložili všichni zúčastnění radní.

„Je to vlastně první ročník toto, protože my jsme s těmi kameny začali v roce 2020, takže vlastně před třemi roky. Já tedy letos ten první ročník jsem inicioval tím způsobem, že tedy jsme se rozhodli, že kameny budou čistit radní, protože město Sokolov tuto akci zaštítilo právě od toho roku 2020. Ale samozřejmě do budoucna uvažujeme i, že bychom do toho zapojili studenty, respektive studentské Zastupitelstvo. Spolu ale s radními města také,“ Bružeňák.

Ve městě je na Starém náměstí a v Divadelní ulici celkem 8 Kamenů zmizelých. Při frekvencí pokládání dvou až čtyř kusů ročně by se v Sokolově dalo pokračovat minimálně dalších deset let.  

„Kameny se vyrábí v Německu. Pan Günter Demnig přišel s tím nápadem před několika lety a dodnes sám objíždí některé lokality a ty kameny sám pokládá. Ale protože po Evropě vlastně nemůže být všude, tak  si to některé obce a města dělají sama. A obnáší to kámen objednat dopředu, vyplnit formulář, ten zaslat právě do do Německa a čekat, až se ozvou a ten kámen potom postupně vyrobí a pošlou ho,“ sdělil historik. 

Vladimír Bružeňák je historikem moderních dějin a zpracoval některá témata věnující se židovské komunitě.

„Těch obětí holokaustu z řad sokolovských občanů je zhruba něco kolem kolem sto padesáti. Pokud počítáme jak rodáky, tak i ty, kteří tu žili, když se tu nenarodili. Každopádně ne všem se ten kámen dá položit, vzhledem k tomu, že je vlastně taková tradice, že se ty kameny pokládají před dům, kde ten dotyčný bydlel. A protože Sokolov prošel velkou proměnou, sanace a vlastně demolice v sedmdesátých, osmdesátých letech zejména. Tak není možno ty kameny pokládat úplně všude. Takže vlastně zatím máme tu ideu pokládat je právě v oblasti sokolovského Starého náměstí, kde by jich dobrých třicet, čtyřicet, ale v dalších letech ještě třeba být položeno mohlo,“ dodal Bružeňák. 

Připomínce tragických osudů židovských obyvatel Sokolova se město chce věnovat i v příštích letech. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy