Sokolov: Proběhl 5. ročník Slavností vína (TV Západ)

Již páté sokolovské slavnosti vína se uskutečnily v sobotu 5. srpna na místním zámečku. V jeho okolí vyrostly stánky s občerstvením a skákacím hradem pro děti, které byly volně přístupné.

dezinfekce

Na nádvoří museli návštěvníci projít do placené zóny, kdy v ceně vstupenky byla závěsná degustační sklenka, hlasovací lístky a tužka. Stánky vinařů pak společně se zástupcem pořadatelského Městského domu kultury obešli představitelé města v čele se starostou Petrem Kubisem. 

„Tak letošní ročník je již pátý a každý rok představitelé města obejdou všechny ty účastníky, všechny vinaře a poděkují jim za účast, za to, že za námi přijeli, že vážili tak dalekou cestu a každý rok jim dáváme takový pamětní list jako poděkování za návštěvu Sokolova,“ uvedla místostarostka města Renata Oulehlová. 

I letos měli převahu v účasti vinaři z moravských oblastí. 

„Je tady jeden zástupce z Čech, Vinařství Mikolášek. Jinak jsou to zástupci z Moravy, v podstatě ze všech podoblastí, co máme na Moravě a máme tady i dva vinaře nebo prodejce vína se zahraničními víny obchodujícími. Takže tady máme i vína německá, rakouská, francouzská, italská, portugalská,“ vyjmenoval spoluzakladatel slavností Josef Trnka. 

Návštěvníci letos velmi oceňovali výkony hudebního doprovodu akce. O tu se postarala pražská skupina Cimbal music. Prostor dostala i mladičká zpěvačka, která se sama doprovází na cimbál, Frida Oratorová. 

Deštivé počasí, které v regionu už několik týdnů panuje, nakonec bylo k účastníkům i pořadatelům slavností milosrdné a sprchlo jen krátce kolem půl čtvrté. Celkem čtyři stovky návštěvníků si tak mohly až do večerních hodin vychutnat pestrou škálu vín především nového ročníku. Podle znalců pokračuje trend vyhledávání kvality.

„Celkově se dá říct, že trendy jsou spíš pití těch kvalitnějších vín. Spousta lidí se vzdělává ve víně, spousta lidí je daleko náročnějších klientů, než bylo dřív. A o tom to prostě je. Takže pijí se čím dál tím lepší vína a doufám, že i potom čím dál tím méně bolí hlava,“ okomentoval v nadsázce Trnka. 

Půlkulaté výročí je příležitostí k zhodnocení dosavadního konceptu a pořadatelé navíc budou muset řešit místo pořádání. 

„Na příští rok je naplánovaná rekonstrukce tady sokolovského zámku, takže nějaká změna určitě bude muset být, ale ještě nevíme úplně přesně jak. Samozřejmě záleží na tom, jestli zůstane jenom u této akce, nebo se to třeba spojí i s nějakou další akcí, kde to bude třeba ještě větší nebo naopak komornější. Těch možností je celá řada. Uvidíme, necháme se překvapit i z toho vývoje a co vymyslíme, já, MDK, tady zámek a lidi, kteří jsou zúčastnění,“ dodal Josef Trnka. 

Podle všech předpokladů budou Slavnosti vína v Sokolově pokračovat i v příštím roce. Místem pořádání by se měl, podobně jako u jiných akcí například Food festu, stát přilehlý Zámecký park. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy