Sokolov: Nové osobnosti jsou Záleský, Nováková a Makrot (TV Západ)

V úterý 25. dubna se od 17 hodin konal v sokolovském divadle slavnostní večer spojený s vyhlášením ankety Osobnost města za rok 2016. Podobně jako v loňském roce byl celý program věnovaný především trojici vybraných kandidátů, kteří ocenění získali.

dezinfekce

Z došlých více než 30 nominací, vybírala Rada města. V programu se v úvodu představila kapela Bokomara se zpěvačkou Naďou Urbánkovou. Během večera se promítaly medailonky vyrobené naší televizí, které krátce představili každou z osobností.


Poté již moderátorka večera Daniela Rybářová představila prvního držitele ocenění. Tím byl ředitel Základní školy Švabinského Ivo Záleský. Dlouholetý pedagog, místopředseda Krajské rady Asociace školních sportovních klubů ČR Karlovarského kraje a předseda Okresní rady AŠSK Sokolov, který byl v březnu letošního roku oceněný plaketou Jana Amose Komenského. Letos v červnu odchází do vytouženého důchodu, ale práci s mládeží se hodlá věnovat i nadále.


„Popravdě, já si o vás řekla. Já jsem si strašně přála být tou, která Vám popřeje. Nesmírně si Vás vážím. Za mnoho Vám děkuji. Já asi už nebudu mluvit, protože jsem opravdu nyní dojatá a jediné, v co tedy doufám je, že se mnou ten rok vydržíte. To se nepovedlo. Ale opravdu jsme Vám všichni za mnoho vděční. Děkuji pěkně,“ uvedla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.


„Děkuji všem, kteří mě podpořili. Jsem opravdu potěšen, že jsem se dostal mezi významné lidi, kteří v Sokolově něco znamenali, děkuji,“ skromně okomentoval cenu Záleský. 


Jako druhá si pro ocenění a zápis do pamětní knihy města došla Ludmila Nováková. Ta již téměř 40 let aktivně a dobrovolně cvičí děti a seniory. Od roku 1992 je předsedkyní regionálního centra Sport pro všechny a před čtyřmi lety se stala zároveň předsedkyní karlovarské krajské asociace se stejným názvem. Má obecně velkou zásluhu na tom, že se do cvičení zapojuje široká veřejnost. Dvakrát týdně také předcvičuje ženám a seniorkám na tzv. zdravotně kondičním cvičení. S oblibou říká, že ty „své ženské“ musí pořádně rozhýbat, aby stárly pomaleji. 


„Než jsem sem vstoupil, tak mi dcera paní Novákové říkala, že její maminka je opravdu bytostně přesvědčená o tom, že spousta lidí by si toto ocenění zasloužila více, že ona nedělá nic mimořádného. Nutno říct, že když Rada vybírá z těch několika desítek návrhů, bere v potaz různá hlediska. Ať je to zviditelnění města, jeho propagace, tak ale také to, že dokážeme ocenit takové nenápadné lidi, kteří dělají celý život něco pro ostatní. A paní Nováková určitě patří mezi ně. Toto ocenění si v plné míře zaslouží. Takže já děkuji za celou Radu a všechny občany města,“ poděkoval místostarosta Sokolova Karel Jakobec.


„Já jsem vlastně už všechno řekla v medailonku. Takže už nemám, co bych dále říkala. Jenom můžu poděkovat, že jsem byla vybrána Radou, tady pro to ocenění,“ řekla k ceně podobně skromně jako předchozí držitel paní Nováková.


Třetího oceněného Jaroslava Makrota, přijela podpořit řada rodinných příslušníků. Dlouholetý občan Sokolova, člen Československého svazu bojovníků za svobodu, který se ve městě usadil v 50. letech minulého století si vysloužil velký potlesk obecenstva. Během 2. světové války působil v oblastním odboji, zažil holocaust i tzv. pochod smrti. Po tomto složitém období patřil mezi první poválečné obyvatele města a aktivně se zapojil do budování Sokolova, mimo jiné i na společenské úrovni. Jeho největší přínos vnímají především příznivci kultury. Pan Makrot významně přispěl k rozkvětu loutkové scény v Sokolově. Současně jako režisér a dramaturg dlouhá léta působil v ochotnickém souboru v Hornickém domě, nyní Městském domě kultury. Psal uznávané divadelní recenze, vyhledávané eseje a dodnes pořádá debaty s historickou tématikou. Spoluzakladatel sokolovské tzv. Rady starších loni oslavil 90. narozeniny, a i přes svůj úctyhodný věk je iniciátorem nápadů a myšlenek podporujících společenský život Sokolova.


„Já bych mu chtěl osobně za všechno moc a moc poděkovat. Díky němu a lidem, jako je on, je město Sokolov krásnější a příjemnější pro život. Chtěl bych mu poděkovat i za to, že sedm let se můžu učit právě od tohoto velkého divadelníka, pedagoga, a to na našich pravidelných schůzkách, které se také promítly na plátně za námi. Pevně věřím, že naše schůzky, naše společná setkání, budou ještě několik krásných dlouhých let pokračovat. Je mi velkou ctí, že právě já mohu předávat toto ocenění,“ složil poklonu starosta Jan Picka.


„Já děkuji Sokolovu, sokolovským občanům za to, že berou to, že jsou tu takoví lidé, jako já, a nejenom já, senioři. Prosím vás, když nám pomáháte, nepovažujte to za nic špatného, já si nechám klidně od někoho pomoci, abych se dostal přes nějakou křižovatku nebo z chodníku na cestu, atd.. Věřte tomu, to co je pro vás úplnou hračkou a poskakujete si, pro nás je to dost svízelné někdy. Moc vám všem děkuji, Sokolovákům i těm, kteří se tolik a tolik snaží, aby se nám tady v Sokolově líbilo, a i městu Sokolov,“ poděkoval Makrot.


Zasloužilému doyenovi kultury ve městě aplaudovalo zcela zaplněné divadlo. Došlo na závěrečné focení všech oceněných a blok písní Nadi Urbánkové. Důstojnou oslavu osobností města zakončilo neformální setkání v prostorách Městského domu kultury pro zvané spojené s lákavým rautem. Medailonky jednotlivých držitelů cen najdete na stránkách www.regionzapad.cz. 

Sokolov: Osobnost města za rok 2016 - Ivo Záleský

Sokolov: Osobnost města za rok 2016 - Ludmila Nováková

Sokolov: Osobnost města za rok 2016 - Jaroslav Makrot


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy