Sokolov: Nová Studentská alej 25 ořešáků připomíná kořeny (TV Západ)

V předvečer státního svátku Dne studentů, tedy ve čtvrtek 16. listopadu, byla na sokolovském sídlišti Vítězná slavnostně předána nová alej. Dvacet pět desetiletých ořešáků královských lemuje mlatovou cestu mezi Stromokruhem a Motýlí loukou.

dezinfekce

„Celkové náklady včetně stromů, včetně těch pomocných prací, včetně orientačního systému, tak vešli jsme se do 350 tisíc korun. Ovšem je nutno dodat, že část těch nákladů, minimálně za ty stromy, bychom investovali stejně. My každoročně musíme samozřejmě plnit takzvaný plán náhradní výsadby. To znamená, že město Sokolov, ostatně stejně jako každá jiná města, pokud si váží své zeleně, svých stromů, tak za každý poražený strom automaticky hned navrhujeme, kde vysadíme strom nový. Ono to s tím přímo souvisí, protože vlastně ta alej se jmenuje Studentská. To znamená, že je věnována především studentům, ať už těm menším nebo těm větším. No a protože zítra slavíme Mezinárodní den studentstva nebo ten studentský svátek, který si budeme připomínat 17. listopadu, tak my jsme právě otevření této Studentské aleje směřovali co možná nejblíže k tomuto datu,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Výsadbu a úpravu okolí provedly městské technické služby SOTES a otevření zpestřilo vystoupení pěveckého sboru místní Základní umělecké školy. Po přestřižení pásky si mohli jednotliví zástupci vyzkoušet funkčnost QR kódů, které vedou na stránky jejich zařízení. 

„Ten nápad vznikl tak, že vlastně to je filozofie v posledních letech města Sokolova. My opravdu chceme, aby zejména mladá generace, pro kterou to město vlastně budujeme, stejně jako ho pro nás budovali naši předci, tak, aby zde měla své kořeny. A samozřejmě ta ořechová alej plná krásných stromů, plná silných kořenů, tak to je pro nás trošku symbolika. Jinak to místo tady není vybráno náhodou, protože ve spodní části už je tzv. stromokruh. Tam jsme vysadili stromy na počest dětí, které se narodily v tom špatném covidovém roce. Doufejme, že ta doba už nikdy nepřijde. No a nalevo od nás je zase louka, kterou my zcela úmyslně neudržujeme, je to tzv. motýlí louka. A protože ta mlatová cesta tady už historicky byla, měla své místo, řekla si o své místo tady na sídlišti Vítězná. Tak jsme se domluvili na tom, že ta alej, která vznikne, tak bude právě tady. Proč právě 25? No, ono to souvisí právě s těmi kořeny. My jsme chtěli, aby tady měla každá školka, každá základní škola, každá střední škola, včetně ZUŠky, včetně DDM, aby tady každá tahle instituce důležitá pro město Sokolov měla svůj strom, měla své kořeny. K tomu jsme ještě přidali nejenom strom města Sokolova, ale také stromy dva, které jsou věnovány naším partnerským městům, to znamená Schwandorf, Saalfeld. A dostali jsme se na počet 25,“ dodal Picka. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy