Sokolov: Na preventivní akci se vybíralo na nemocnou Natálku (TV Západ)

Den prevence v dopravě pro středoškoláky uspořádala ve čtvrtek 8. června Městská policie v Sokolově. Součástí celodenního programu bylo také shánění financí pro nemocnou holčičku. Akce probíhala na více místech ve městě.

dezinfekce

„Tady jsme na stanovišti, kde se předvádí BESIP se svým trenažérem, kde je Petr Lisa a jeho Motorsport Simulator – tzn. to rychlé autíčko. V Domě dětí a mládeže probíhají ostré testy přímo na řidičský průkaz, které si studenti mohou vyzkoušet. Jsou tam trenažéry, cyklotrenažéry a autotrenažéry. Další stanoviště je na vlakovém nádraží, kde je speciálně připravený vlak. Touto cestou bych chtěla poděkovat Správě železniční a dopravní cesty, která mi vlak uvolnila. Opravdu ten konferenční vlak stojí za to, protože tam je i ukázka toho, jak i železnice dokáže být pro tyto mladé nebezpečná, ať už je to v poměru toho, že lezou na vagóny, prožívají různé adrenalinové věci spojené se selfie fotkami a projíždějícím vlakem,“ popsala vedoucí sokolovských preventistů Hana Procházková.

Jaké to je převrátit se s autem si postupně vyzkoušela většina studentů. Velkou pozornost si vysloužil i mistr republiky Petr Lisa se svým strojem.

„Přivezli jsme sem ukázat Caterham. Je to značky Lotus 7, zhruba 550 kg váha a 250 koní. Takže pěkná sranda,“ přiblížil vůz Petr Lisa.

Studentům nemohl ukázat plnou rychlost kvůli bezpečnosti, ale také nešly dostatečně zahřát pneumatiky. A studené se chovají jako by jel řidič na ledě. Studentům ale mohl spolu s kolegou povyprávět o závodech i nebezpečí na silnici.

„Jsem chtěl podpořit tuto akci, bezpečnost. Říci mladým a některým šílencům, co jezdí na silnicích s  Bavoráky, aby se trošku zklidnili a zkusili si třeba zajezdit někde na uzavřených silnicích, na letištích. Nejdříve si auto otestovat a vyzkoušet, než blbnout na silnicích nebo na motokáry, což je ideální,“ doporučil Lisa.

Právě dobrá znalost a sžití se s vlastním vozem je klíčem k bezpečné jízdě.

„Největší problém je v tom, že mladí neznají vůbec auto, co si koupili. Vždycky ta auta nejsou nejnovější, samozřejmě mají jiné tlumiče. To nastavení tam není úplně ideální. Každý pak vidí ty závodní auta, tak se chce srovnat, ale bohužel to auto na to není vůbec stavěné,“ varoval Lisa.

Výjimečnou příležitost svést se v závodním speciálu měla jedna z přítomných studentek. Desetiminutový adrenalinový výlet se jí velmi líbil.

„Super, je to fakt úžasný“.

„Zopakovala by sis to znovu“? 

„Určitě. Je to fakt adrenalin“. 

„Nedělalo se ti během té jízdy špatně“? 

„Jenom na začátku. Pak jsem si na to zvykla. Bylo to dobrý,“ sdělila nám přímo po skončení jízdy osmnáctiletá Kristýna Lindnerová.

Přípravy akce trvaly půl roku a podílela se na řada subjektů.

„Začněme od Městské policie, přes město Sokolov, Odbor dopravy městského úřadu, BESIP, Dům dětí a mládeže, Motorsport Simulator – Petr Lisa, Správa železniční a dopravní cesty, nadační fond Andělská křídla a areál TJ Baník, který nám toto stanoviště otevřel. 

Zajímavý program měl také charitativní rozměr. 

„Studentům nadace Andělská křídla rozdala malé magnetky, kde byla vyobrazena Natálka. K tomu byl i její životní příběh. A když si studenti za 30,- Kč koupili magnetku, tím přispěli,“ vysvětlila Procházková.

V kině Alfa došlo nakonec ke slavnostnímu předání šeku s příspěvkem v hodnotě 6.142 korun na ozdravný pobyt malé Natálky Hajduové.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy