Sokolov: I druhý Antonínský most bude opraven (TV Západ)

Město Sokolov získalo příslib financování oprav i druhého z Antonínských mostů. Spojnice cyklostezky i stezky pro pěší s jezerem Medard je oblíbeným cílem výletů a vycházek. Realizace by měla proběhnout v příštím roce.

dezinfekce

"Ty mosty jsou pro město Sokolov, ale já věřím, že pro celý kraj, opravdu důležité, protože jsou nyní spojnicí mezi hojně využívanou, páteřní cyklostezkou podél řeky Ohře a vzniklým jezerem Medard, které je na druhé straně těchto mostů. Tzn., že oba dva Antonínské mosty, právě tyto dvě lokality spojují. Podle našich zkušeností, zjištění, opravdu ty cyklostezky jsou využívány. Netroufám si ani ročně odhadnout, kolik zde projede cyklistů a samozřejmě kolik z nich navštíví i jezero Medard. První jsme realizovali jako město Sokolov v roce 2017. Museli jsme reagovat na požadavek ČD. Most byl v natolik špatném stavu a vedl nad železniční tratí a komunikací. Zejména v zimních měsících tam docházelo k dalšímu poškozování mostu díky tomu, že se tam dostala voda, která následně mrzla a trhala nám tento most. Navíc tam vznikaly nebezpečné situace, protože se tam tvořily rampouchy, které posléze padaly na vozovku a železniční trať. Protože je tam trolejové vedení, tak opravdu mohly vznikat nebezpečné situace. Českými drahami jsme byli vyzváni k tomu, abychom tento most opravili. Hrozily i výluky a tam bychom byly opravdu ve velikých částkách, které by pak ČD požadovaly po Sokolovu. Takže jsme se tenkrát rozhodli, že zpracujeme projektovou dokumentaci a tento havarijní most opravíme," přiblížil situaci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Modernizace tehdy vyšla městskou kasu na 12 milionů korun. Druhý most bude sice technicky méně náročný na opravu, ale je rozsáhlejší a rekonstrukce bude mnohem dražší. 

"My jsme velice rádi, že akce začala již tím, že mezirezortní komise, která se sešla, dala této akci zelenou. Tzn., že částka - více než 28 milionů korun, právě půjde z prostředků Ministerstva financí. Jak jsem již říkal, mezirezortní komise toto schválila. Podle našich informací Ministerstvo financí by již letos chtělo začít  soutěžit realizátora této akce. A to tak, aby v roce 2022 jsme tento most zrealizovali, který není úplně v havarijním stavu. Vede přes řeku Ohři. Nicméně, ale jak jsem již předesílal – je to opravdu spojnice mezi krásným jezerem Medard a hodně využívanou cyklostezkou Sokolov – Cheb. Proto bychom samozřejmě i tento druhý most chtěli mít v krásném stavu. Pokud se tam zajedete podívat, tak uvidíte, jakou pravděpodobně bude mít podobu, protože bychom chtěli jít stejnou cestou jako u toho prvního mostu, který tam je. Tzn. opravit zábradlí, dát tomu asfaltovou podobu. Udělat samozřejmě všechno co se týče odtokových vod tak, jak má, podle předpisů - norem," dodal Picka. 

Mosty, které dříve sloužili důlní vlečce převzalo město v minulosti od těžební společnosti. Lokalita navazuje na rozvojovou plochu města zvanou Jižní lom, kde chce město v budoucnu vybudovat stavební parcely pro desítky rodinných domů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy