Sokolov, Františkovy Lázně: Studenti vzali seniory na výlet do lázní (TV Západ)

Studenti – zastupitelé města Sokolova - se zúčastnili akce, při které se zdravotně postižení senioři z domů s pečovatelskou službou podívali do Františkových Lázní. Na výletě se podílely také další organizace – Střípky, město Sokolov a Městská policie. Nápad vznikl na loňském podzimním adaptačním kurzu pro studenty.

dezinfekce

„My jsme si úkoly rozdělili na dva tábory. Já jsem měla na starosti studentské zastupitelstvo. Uspořádali jsme program a zkontaktovali jsme se s místní Městskou policií ve Františkových Lázních. Moc jim tímto děkuji, protože nám umožnili, abychom dnes mohli vjet do pěší zóny s nízkopodlažním autobusem. Studentské zastupitelstvo objednalo autobus,“ popsala Hana Procházková, vedoucí prevence kriminality Městské policie Sokolov.

Právě nastupování a vystupování se ukázalo jako nejnáročnější část celého výletu. Senioři ale vše brali s nadhledem a vděčností, kterou mnozí ze studentů neměli zatím možnost jinde poznat. 

„Já si myslím, že to trochu zaskočilo všechny. Ale jak to tak vidím, tak jsme to zvládli dobře,“ přiznala studentská starostka Eliška Macháčková.

Dvěma desítkám studentům se stejným počtem seniorů pomohli i spolupracovníci organizace Střípky i místostarostka města Renata Oulehlová. Senioři si užili posezení na kolonádě, kde si vychutnali občerstvení a lázeňskou atmosféru.

„A už tím, že je vyvezeme na takový výlet, je pro ně určitý druh zážitku a pro nás zase prevence. Ono zase neuškodí myslím mladým lidem, aby si opravdu stáří vážili a měli k nim úctu,“ myslí si Procházková. 

„Hlavně to, jak nám povídají svůj život, své příběhy. Jak nám říkají, že když byli mladí tak to tady několikrát prošli a zažili zde spoustu věcí. Tak asi to nám v té hlavě nejvíce běhá,“ doplnila Macháčková.

Po občerstvení se skupina vydala na projížďku parkem a zastavila se u symbolu lázní, sochy Františka. Společnému focení předcházelo pěvecké vystoupení jedné ze studentských zastupitelek i zpívání všech zúčastněných.

„Naši senioři jsou z Domu klidného stáří ze Svatavy, někteří jsou z Královského Poříčí z Torealu, a ta největší parta je z Dolního Rychnova z Domu ošetřovatelské péče a vily Maria. Úžasné. Mě opravdu těší pohledy a výrazy těch pacientů i klientů zařízení. Oni z tohoto výletu žijí velice dlouho a mají na co vzpomínat. Pro ně je ta myšlenka a vzpomínka na to, co zažili, prostě nejdůležitější,“ potvrdila ředitelka Dobrovolnického centra Střípky Kateřina Trnková.

Na pondělí 26. června tak bude řada seniorů ze Sokolovska ráda vzpomínat. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy