Sokolov: Den horníků podpořil tradice a nabídl pestrý program (TV Západ)

Letošní Den horníků v Sokolově provázelo mimořádně slunečné počasí. V sobotu 16. září se tradičně vydal průvod z areálu Sokolovské bytové. V čele šli praporečníci z Městské policie a sokolník se sokolem a psem.

dezinfekce

Za nimi cupitali malí permoníčci následované větší skupinou mažoretek Impuls z místní Základní umělecké školy za doprovodu dechové hornické kapely Barbora. Dále v průvodu defilovali zástupci města Sokolova a jednotlivé skupiny z hornických měst. Mezi nimi nechyběla taky městská garda z partnerského duryňského Saalfeldu. 

Na Starém náměstí, přes které průvod prošel, probíhal krajský Den národnostních menšin. K vidění a ochutnání byly vietnamská jídla, své dobroty prodávali také zástupci Obce Slovákov. Nazdobené Amazonky nabízely speciality ukrajinské kuchyně. Mongolci přivezli pravou jurta a oblíbené masové špízy. Ochutnat lidé mohli i ruské či srbské pokrmy. 

Obchodníci rozprostřeli stánky mimo jiné také na pěší zóně v ulici 5. května. Hlavní část oslav hornického stavu se odehrála na Novém náměstí, kde na velkém pódiu proběhlo tradiční slavnostní zahájení akce. Moderátor Radim Jehlík pozval na pódium zástupce Sokolova v čele se starostou Petrem Kubisem, který pozdravil shromážděné sbory i návštěvníky. Ve svém projevu zmínil, že Den horníků je nejvýznamnějším dnem města a poděkoval všem, kteří přijali účast a za dobrou spolupráci Sokolovské uhelné s městem. Přidal několik faktů z historie i nedávné minulosti a vzpomínku na Františka Štěpánka. 

„Když jsme přišli na radnici s paní místostarostkou a poslankyní, tak jsme s ním často vedli debaty a bylo nám hrozně líto, že oslava práce horníků se zdegradovala pouze na pouťové atrakce a stánky. A proto jsem strašně rád, že dneska už Den horníků je tato sláva. Je to ocenění vaší práce. Takže Františku, jestli se na nás koukáš, tak ti děkujeme za všechno. Myslím si, že můžeš být spokojený, protože pokračujeme v té tradici, kterou sis tolik přál,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Přítomné pozdravil i primátor partnerského bavorského Schwandorfu i předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavel Tomek. Ten mimo jiné připomněl fakt, že uhlí stále hraje důležitou roli. A zmínil transformační plány a vize největší regionální firmy. 

„Věříme, že celá ČR s námi bude spolupracovat na naší transformaci, na našem rozvoji a že se nám opravdu podaří, a je to naším primárním cílem, zajistit odpovídající podmínky pro práci, život, volnočasové aktivity a bydlení. Chceme, aby ten náš region byl tím regionem, který bude přitahovat mladé. Bude nám zde zajišťovat podmínky pro rozvoj mladých rodin, ale samozřejmě vytvoří i odpovídající podmínky pro všechny naše zaměstnance, spoluobčany, partnery, aby se tady cítili co nejlépe a aby ten region byl tím regionem, k němuž je to vždycky všechno táhne,“ popsal Tomek. 

Po projevech následoval tradiční přípitek speciálním pivem. Došlo také k předání ocenění panu Jaroslavu Jiskrovi, který je dlouhé roky tahounem zdejšího hornického života.

„Všichni kamarádi víme, díky komu vlastně ten náš Den horníků je takový, jaký je. Je to díky chlapovi, který má srdce ze zlata. Je to díky muži, který má hornictví, srdci i v krvi a je tady vždycky pro nás. Jaroušku, my ti za všechno strašně moc děkujeme a tady máš od nás za město vyznamenání,“ řekla během předávání místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Unikátním bodem programu se stalo hornické svěcení tupláku piva. Oceněni byli také jednotliví zástupci hornického stavu. Nově vytvořenou medaili Mente et Malleo, v překladu S rozumem a kladivem, obdrželi Emil Kuchař a Zdeněk Mráz z Příbrami, tajemník Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky Pavel David, předseda Hornického spolku Apollonia z Nového Sedla Jiří Papež a již zmíněný zástupce Sokolovské uhelné Pavel Tomek. Cenu Lux ex Tenebris, znamenající světlo v temnotách, získal Jan Albrecht z Hřebečné u Abertam za provozování Hornického muzea a zpřístupnění dolu Mauritius. Dvěma desítkám zúčastněných spolků pak organizátoři připnuli pamětní stuhy na prapory. 

Poté se na pódiu představila hornická kapela Barbora pod vedením pana Šoltése a spolu s nimi mažoretky. Mezitím na dalších místech Sokolova probíhal doprovodný program. Na Bohemii se kromě pouťových atrakcí a stánků s občerstvením prezentovala Armáda České republiky. Vystavenou techniku si lidé mohli osahat a vyzkoušet, o což byl velký zájem.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy