Rotava: Den s BESIPem navštívily stovky lidí (TV Západ)

Velkou akci pro občany Rotavy i dalších měst a obcí v regionu uspořádalo město ve spolupráci s dalšími subjekty ve středu 12. dubna. Na Dni s BESIPem se předvedly všechny složky Integrovaného záchranného systému.

dezinfekce

„Záchranná služba, hasiči, Policie, Městská policie, máme tady Horskou službu, která je pro mě velkým překvapením. Přijela Horská služba, jak z Bublavy, tak z německého Klingenthalu. My jsme chtěli udělat preventivní akci, tzn. den s BESIPem. Potom jsme udělali takovou nástavbu a začlenili jsme do toho složky IZS,“ vysvětlil velitel místních hasičů a místostarosta Rotavy Martin Elíz.

„My jsme se to pokusili pojmout tím způsobem, že jsme dali příležitost základním školám v okolí, tzn. v Kraslicích, v Jindřichovicích a v Oloví. Přijeli ze všech škol. Samozřejmě i rotavská škola a školka. To dopoledne končící zhruba v jednu hodinu je takové oficiální pro jmenované školy. Od dvou hodin můžou přijít rodiče s dětmi. Nikdy v životě jsem neviděla na Rotavě pohromadě 500 radujících se dětí. Těmto se do podvědomí dostalo hrou a naučnou formou spousta věcí, které můžou využít v běžném životě,“ myslí si starostka Rotavy Iva Kalátová.

A protože děti si vše rády nejen prohlédnou, ale i vyzkouší a osahají, tuto možnost jim organizátoři poskytli.

„Mohou si osahat úplně všechno, tzn. jakýkoliv nástroj a technický prostředek. Akorát zkrátka nedochází k nějakým dynamickým ukázkám. Máme tady slanění. Např. Horská služba předvedla, a to je výborné, jak jedou z velké plošiny – třicetimetrové, která je nová v Karlovarském kraji,“ potvrdil Elíz.

Počínání horalů nad zemí sledovali děti i dospělí se zatajeným dechem. Nakonec si všichni oddychli, když se ocitli zkušení záchranáři na zemi. Stanoviště BESIPu nabídlo simulátory i místo pro testy.

„Je tam simulátor osobního vozidla, simulátor motocyklu, a pak samozřejmě v neposlední řadě uvedu zkouškové testy a prezentace lektorek, které se orientují na zásady bezpečného chování v provozu na pozemních komunikacích. Jak se správně chovat, jak se chová cyklista, jak se chová chodec, eventuálně pro ty starší potom jsou také řidičské záležitosti. Kdo prokázal vědomosti dostatečné, tak si za odměnu  odnesl nějakou tu reflexní odměnu. S tím, že samozřejmě, i když někdo u toho testu nepředvedl dostatečně dobré výkony, tak reflexní záležitost si odnesl také, protože dneska jsou už reflexy zaneseny v zákoně č. 361 a musí je mít chodec za snížené viditelnosti. Takže tímto jsme i zviditelnili chodce,“ uvedl koordinátor BESIPu pro Karlovarský kraj Václav Brož.

Své zástupce zde měla i Policie České republiky.

„Této akce se zúčastnilo celkem deset policistů. Zájem u dětí byl veliký. Rozdávali jsme jim například také omalovánky a pexesa s dopravními značkami. Policie zde vystavovala techniku, jako například čtyřkolku, nový motocykl, nebo různá vozidla, ať už v provedení barvy Policie ČR nebo civilní,“ přiblížila účast policistů jejich mluvčí Kateřina Krejčí. 

A policie se bude podílet i na další plánované preventivní akci. Krajské ředitelství se připravuje na Den s policií v Karlových Varech v sobotu 27. května. V Rotavě si chtějí akci s BESIPem zopakovat i příští rok, kdy by rádi spojili prevenci s kulturou a ve večerních hodinách nabídli obyvatelům například hudební produkci. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy