Region: Zvýšená nehodovost díky změně počasí

Za posledních pár dní se na Karlovarsku stalo několik dopravních nehod. Příčina těchto nehod je různá. S příchodem chladnějšího a sychravého počasí jsou silnice mokré, kluzné nebo také namrzlé. Stále dříve se začíná stmívat a lesní zvěř je díky tomu více v pohybu a častěji se objevuje u silnic.

dezinfekce

Dne 29. října roku 2018 ve večerních hodinách 52letá žena ze Sokolova řídila vozidlo značky VW Tiguan ve směru z obce Rudolec k obci Březová. Z levé strany silnice jí náhle do cesty vběhla srna. Škoda na vozidle byla okolo 20 tisíc korun.

Během noci dne 29. října došlo k dalšímu střetu vozidla s lesní zvěří. Šestapadesátiletý muž z Karlovarska řídil osobní motorové vozidlo značky Škoda Superb po ulici Mariánskolázeňská ve směru od Karlových Varů na Plzeň. V tomto směru mu náhle z levé strany vběhlo divoké prase do cesty a řidič do něj narazil. Na vozidle vznikla škoda přibližně 40 tisíc korun.

V ten samý den řídil 19letý muž z Chebska na dálnici vozidlo značky Ford Focus. Při sjíždění z dálnice ke Kynšperku nad Ohří nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a nerespektoval ani to, že komunikace byla mokrá a narazil do dopravní značky. Řidič vozidla svou bezohlednou jízdou způsobil škodu okolo 45 tisíc korun.

Pětadvacetiletý cizinec dne 28. října řídil vozidlo značky Toyota Aygo ve směru od Aše ke státním hranicím. Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu zasněžené vozovky, dostal smyk a narazil do sloupu veřejného osvětlení. Řidič svou jízdou způsobil škodu přibližně 65 tisíc korun.

První listopadový den roku 2018 44letý muž z Chebska řídil osobní motorové vozidlo značky Renault ve směru ze Sokolova na Prahu, kde u sjezdu nepřizpůsobil rychlost jízdy technickému stavu komunikace a narazil do dopravní značky. Svým jednáním způsobil škodu přibližně 40 tisíc korun.

V tomto ročním období se zvyšuje počet dopravních nehod na našich silnicích. 

"Řidiči dbejte na svoji bezpečnost, dodržujte povolenou rychlost a buďte k sobě ohleduplní. Pamatujte, že život máme jen jeden. Pro přehled zde máte několik preventivních rad," uvádí nprap. Mgr. Soňa Podlahová.


Prevence: Zimní pneumatiky

Měli byste vědět, že od 1. listopadu do 30. dubna na označených úsecích silnic a dálnic můžete pokračovat v jízdě pouze se zimní výbavou. Součástí této výbavy jsou zimní pneumatiky, kterými musí být vozidla vybavena. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů.

Praxe jednoznačně potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější.

Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, mají také podstatně kratší brzdnou dráhu.

Důležité je přezouvat zimní pneumatiky se správnou hloubkou dezénu. Povolená hloubka je 4 mm.

Kontrola správně nahuštěných pneumatik je samozřejmostí.

nprap. Mgr. Soňa Podlahová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 05.11.2018 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy