Region: Rada Kraje chce změny v rozpočtovém určení daní (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje schválila zákonodárnou iniciativu, která navrhuje změny zákona o rozpočtovém určení daní. Reaguje se tím nejen na původní, podle Kraje, nerovnoměrné nastavení financí, ale také na aktuální vládou chystané šetření.

dezinfekce

„V Asociaci krajů již téměř tři roky běží diskuze nad vyrovnáním těch, řekněme nespravedlivě nastavených parametrů pro jednotlivé kraje. My jsme se už dobrali ve většinové shodě řešení, které jsme navrhli Ministerstvu financí, které by upravovalo rozpočtové určení daní jednak navýšením procenta ze sdílených daní a jednak zakotvení toho příspěvku, který dnes běží ze Státního fondu dopravní infrastruktury a je předmětem každoročního dohadování, takže by byl právě garantován v rámci RUDu (rozpočtového určení daní). Ministerstvo financí tento návrh ve finále nepřijalo, a proto my jsme se domluvili s dalšími kraji, že půjdeme cestou zákonodárné iniciativy, kterým bychom tento návrh změny krajského RUDu právě poslali do sněmovny. Samozřejmě uvidíme, kolik těch krajů bude. Já vím zatím o šesti, že to budou schvalovat. Je potom také předmětem jednání s vládou, zdali zůstane u zákonodárné iniciativy krajů, anebo si toho vláda osvojí jako svůj návrh,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podle návrhu by Karlovarský kraj mohl získat navíc významnou finanční částku.

„Pokud by to procento ze sdílených daní bylo o jeden procentní bod navýšeno, tak pro nás by to znamenalo v ročním vypořádání plus sedm set šestnáct milionů korun, což je samozřejmě v tom vlastním, nikoliv průtokovém rozpočtu, ale vlastním těch čtyři miliardy korun, poměrně výrazný počin,“ dodal Kulhánek. 

O předložení do legislativního procesu budou hlasovat krajští Zastupitelé na svém zasedání 23. října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy