Region: Připravuje se zázemí pro stálé stanoviště letecké záchranky (TV Západ)

Karlovarský kraj by měl, podle informací ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, mít vlastní stanoviště letecké záchranné služby od roku 2028. Většina našeho regionu je dosud nepokrytá v rozmezí zákonných norem a od léta 2024 bude situaci provizorně řešit jeden armádní vrtulník.

dezinfekce

„My dlouhodobě, už od svého nástupu na kraj, stále upozorňujeme na to, že dvě třetiny Karlovarského kraje nejsou pokryty v zákonné lhůtě dvaceti minut právě působením letecké záchranky v Plzni. Navíc je to území příhraniční horské v Krušných horách, o to problematičtější. Proto se dlouhodobě snažíme dostat leteckou záchranku i do Karlovarského kraje. Na přelomu července a srpna pan ministr zdravotnictví avizoval jednak přípravu nové koncepce letecké záchranky pro ČR od roku 2028, kde Karlovarský kraj je již pevně zakotven, nicméně i do té doby by měl být od léta příštího roku spuštěn dočasný zkušební provoz působení letecké záchranky v Karlovarském kraji. To znamená, oddělujeme tyto dvě roviny. Jednak se připravujeme na to spuštění v příští červenec, které bylo avizováno, ale zároveň už zadáváme studii proveditelnosti, architektonickou studii a dokumentaci pro územní řízení té stabilní základny letecké záchranky, která by měla vzniknout na karlovarském letišti,“ popsal současný stav hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Provoz letecké záchranné služby stojí ročně okolo 60 milionů korun hrazené státem. Plány na zázemí záchranky bude pro Kraj za 720 tisíc korun zpracovávat společnost, která připravuje dokumentaci pro rozšíření a prodloužení vzletové dráhy letiště. Podílet se provozu má i krajská zdravotní záchranná služba. 

„Je to otázka personálního zabezpečení. To je úkol záchranky naší krajské, která bude zajišťovat personálně a už se na to připravuje v rámci samozřejmě kvalifikace zaměstnanců, jejich školení, které jsou k tomu třeba tréningu a tak dále. Karlovarský kraj právě připravuje tu projektovou dokumentaci a z velké části na něj půjdou i ty investiční náklady. Co se týče provozu letecké záchranky, tak ta je hrazena ze státního rozpočtu,“ dodal Kulhánek. 

Na provizorní základně by měl vrtulník sloužit v kraji od příštího léta v denní době. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy