Region: Policisté upozorňují řidiče na zvýšené riziko dopravních nehod se zvěří

Od začátku tohoto roku došlo v Karlovarském kraji již ke 209 střetům s lesní zvěří. Jen tento týden 8 řidičů srazilo svými vozidly nejčastěji se srnce, ale také i divoké prase.

dezinfekce

Naštěstí se všechny kolize obešly bez zranění, škoda předběžně odhadnutá na vozidlech dosáhla částky přesahující 250 000 Kč. U všech řidičů policisté vyloučili přítomnost alkoholu provedenou dechovou zkouškou.

Lokality, kde tento týden došlo ke střetům s lesní zvěří:
• Na Sokolovsku nejčastěji na silnici III. třídy u Citic nebo u Starého Sedla, na silnici II. třídy u Dolních Niv, ale také na dálnici D6 u Březové.
• Na Karlovarsku na silnicích II. třídy u Mezirolí nebo cca 500 m před Karlovými Vary.
• Na Chebsku na silnici I/64 u Františkových Lázních a na stejné silnici u obce Nebesa.

Ke srážce s lesní zvěří může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce.

Během tohoto týdne docházelo ke srážce se zvěří nejčastěji kolem desáté hodiny večerní, ke dvěma v ranních hodinách a k jedné v noci.

Řidiči většinou předpokládají vyšší výskyt zvěře okolo silnic na jaře nebo na podzim, to je však omyl, vběhnout do silnice a překvapit je, může zvěř během celého roku.

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, kontrolovat obě strany silnice a soustředit se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

nprap. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy