Region: Odebíral zboží na faktury. Do současné doby nezaplatil ani jednu

Kriminalista z Oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech obvinil dne 12. 2. 2018 pětadvacetiletého muže ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu, a to jak dílem dokonaným, tak dílem nedokonaným ve stádiu pokusu. Dále mu sdělil obvinění z pokračujícího přečinu zpronevěry.

dezinfekce

Obviněný muž má v současné době sděleno obvinění pro 8 případů. S největší pravděpodobností ale nejde o konečné číslo a poškozených firem zabývajících se prodejem stavebního materiálu, nářadí či půjčováním nářadí bude více. Muž měl od listopadu loňského roku do začátku února letošního roku vystupovat jménem celkem tří společností, přičemž v jedné byl zaměstnancem, další firmu si koupil a se třetí firmou neměl nic společného.

Obviněný nejednou využil toho, že na různých prodejnách stavebního materiálu byl znám jako osoba zastupující určitou společnost a osobně objednal a následně pro svoji vlastní potřebu neoprávněně odebral různé zboží např. ruční a elektrické nářadí či ochranné pomůcky, aniž by byl jednatelem firmy k tomu oprávněn. Na zboží, které takto odebíral, si nechával vystavit fakturu na firmu. Celkem měl tak odebrat zboží ve výši 156 tisíc korun.

V jiné firmě předložil jejím zaměstnancům doklady o koupi společnosti s tím, že nyní bude zboží odebírat právě na tuto společnost. Na základě toho mu byla vytvořena registrace s možností odběru zboží bez uhrazení zálohy do výše 50 000 Kč. Obviněný využil tohoto kreditu a odebral třikrát na svoji firmu zboží v hodnotě téměř 41 tisíc korun.

V dalších dvou případech vystupoval jako zaměstnanec společnosti s oprávněním odebírat různé zboží, ačkoli k tomuto nebyl nikdy oprávněn. Neoprávněně pro svoji vlastní potřebu tak objednal a odebral různé zboží u dvou firem. V jedné firmě si vzal zboží na fakturu za 60 tisíc korun. Ve druhém případě, s ohledem na vyčerpaný limit firmy, nebyl obchod uskutečněn a zboží za 31 500 Kč nebylo vydáno.

Obviněný měl také ve stavebninách předložit zaměstnancům prodejny listinné doklady o tom, že je oprávněný zástupce firmy, kterou vlastní, čímž došlo k uzavření rámcové smlouvy na pronájem bouracího kladiva. Obviněný zapůjčené nářadí v hodnotě 27 tisíc korun ten den zastavil v zastavárně za 3 500 Kč.  

Obviněný muž měl během několika málo měsíců poškodit 5 firem. Pohyboval se jak v Karlovarském kraji, tak také v jiných krajích. Je tedy pravděpodobné, že poškozených společností bude více i z různých krajů, zejména se může jednat o Plzeňský či Ústecký kraj.

Muž měl navíc v prosinci loňského roku slíbit manželskému páru, že je schopen jim poskytnout právní služby svého „údajného“ kamaráda právníka. Služby měly spočívat v možnosti snížení splátek insolvence. Na základě těchto informací manželé obviněnému předali dvě zálohy na právní služby v celkové výši 41 500 Kč.

Obviněný muž byl po výslechu umístěn do policejní cely. Kriminalista z Oddělení hospodářské kriminality podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Okresní soud včera rozhodl o vzetí obviněného do vazby. V případě prokázání viny hrozí obviněnému až pětiletý trest odnětí svobody.

mjr. Mgr. Kateřina Böhmová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy