Region: Nový soubor dokumentů řeší suroviny Karlovarského kraje (TV Západ)

Oblast surovinové politiky státu pro Karlovarský kraj řeší nově předkládaný soubor dokumentů krajským Zastupitelům. Modelové řešení se zabývá mimo jiné konkrétní dostupností lokálních a nadregionálních zdrojů surovin, ale také místními ekologickými aspekty těžby.

dezinfekce

„Surovinová politika Karlovarského kraje je dokument, jehož pořízení není naší povinností. Ale když za námi přišli zástupci České geologické služby, že bychom mohli být jeden ze dvou pilotních krajů, kde by pořízení tohoto dokumentu platil stát prostřednictvím Technologické agentury ČR, tak jsme této možnosti velmi rádi využili. Na naše náklady jsme pak zpracovali posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. SEA a oba tyto dokumenty budeme předkládat ke schválení Zastupitelstvu. Co se týká samotného dokumentu, tak jeho význam je v tom, že v podstatě upozorňuje občany Karlovarského kraje a vlastně celou širokou veřejnost na to, jaká ložiska a jaké zdroje do budoucna v rámci Karlovarského kraje máme, ale i také jaká rizika by případné otevírání těchto ložisek přineslo jak z hlediska životního prostředí, tak i samozřejmě střety s jinými druhy ochrany. My jako Karlovarský kraj ho ve své podstatě nemůžeme nijak zásadně ovlivnit, kromě toho, že se k tomu vyjadřujeme a že zaujímáme stanoviska. Ale ochrana ložisek nerostných surovin je v první řadě zájem státu,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec. 

Odborný dokument obsahuje také řadu zajímavých informací, které mohou mít i finanční dopady na hospodaření Kraje, obcí a dalších subjektů. 

„Pro nás bylo docela překvapení, že minimálně jedno volební období ještě nebudeme mít problém hlavně s těžením stavebních hmot, ale do budoucna uzavíráním některých lomů anebo přechodem na těžbu ložiska, kde už není tak kvalitní ta surovina, že by se v podstatě už za 3 až 5 let mohlo stát, že v Karlovarském kraji nebude kvalitní kámen jak do železničních svršků, tak i hlavně, což by mělo dopad na občany asi ten nejmarkantnější, by nebyl kvalitní materiál do obalovaných směsí. A vzhledem k tomu, že jsme poměrně na kraji ČR, tak dovážet potom čedič nebo vápenec stovky kilometrů by mohlo velmi výrazně zdražit produkci balené směsi. A to by pak pocítily jak různé technické služby měst, tak i samozřejmě Ředitelství silnic a dálnic i SÚSka (Správa a údržba silnic) Karlovarského kraje,“ dodal Jakobec. 

Obsáhlý dokument je zpracován s důkladným vysvětlením pojmů, takže se s ním může seznámit i veřejnost. K nahlédnutí a stažení je na stránkách Karlovarského kraje s odkazem v textové části reportáže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy