Region: Kraj letos dvojnásobně navýší dotace na památky (TV Západ)

Karlovarský kraj letos rozdělí na záchranu kulturních památek a památkově hodnotných objektů dvojnásobný objem financí. Každoročně přitom vlastníkům pošle zhruba 20 milionů korun.

dezinfekce

Důvodem navýšení je obrovský zájem a převis projektů, které v celkovém objemu dosahují 78 milionů. 

„Protože Karlovarský kraj velmi dobře hospodařil za minulý rok a výsledek hospodaření dopadl velmi dobře, takže jsme získali dalších deset milionů k tomu schválenému číslu na letošní rok, tedy celkem na obnovu kulturních památek a památkově hodnotných objektů na letošní rok je částka určená třicet milionů. Tato byla rozdělena mezi sto čtyřicet pět žadatelů. A protože tam došlo i ke změně pravidel, podle kterých se rozděluje tato částka, tak mohli žadatelé žádat až do výše jednoho milionu na jeden objekt. Ono je to velmi zapotřebí, protože jde o, většinou, jde o rekonstrukce velkých objektů, které jsou finančně náročné,“ popsala radní Karlovarského kraje Oľga Haláková. 

Nově kraj také podpoří chystané projekty v přípravné fázi, například stavebně historických průzkumů.

„Aby bylo možné zahájit samotnou rekonstrukci. Takže tady v tomto případě na letošní rok je určeno deset milionů korun, které budou určeny na tu přípravu samotné rekonstrukce. Jinak je to zřejmě výjimečný dotační titul, který se v republice tak lehce nenachází,“ dodala Haláková.

Celkem se tak v majitelům památek letos může rozdělit až 40 milionů korun. Nově se objevily žádosti od majitelů menších památek například na Jáchymovsku nebo Chebsku. Program bude pokračovat i v následujícím roce, ale vlastníci musí žádat podle nových pravidel již letos na podzim.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy