Radní kraje se sešli se starosty z Kraslicka a Sokolovska

Dotace pro hasiče, stav silnic v okolí Přebuzi nebo zkušenosti s provozováním Senior Expresu - to byla mimo jiné témata setkání krajských radních se starosty území obcí s rozšířenou působností Kraslice a Sokolov.

dezinfekce

Krajští radní se na cestu do Kraslic opět vypravili autobusem a vlakem, na rozdíl od předchozích cest do Jáchymova a Aše cesta probíhala bez problémů. Hned v úvodu hejtmanka Jana Vildumetzová seznámila starosty například s tím, že apelovala na nájemce sokolovské nemocnice, tedy zástupce společnosti Penta, aby respektoval nařízení vlády o navýšení platů zdravotníků a zvýšil mzdy zdravotnímu personálu.

„My jsme v karlovarské a chebské nemocnici platy od ledna navýšili, bohužel v Sokolově to neudělali a výsledkem je odchod sester i lékařů jinam. Nicméně mi bylo přislíbeno, že už nyní v dubnu najdou zdravotníci sokolovské nemocnice ve své výplatě navýšení o 10 procent, navíc by měli dostat i bonusové odměny. Snad to pomůže zlepšení situace,“ uvedla hejtmanka. Kraj také v nejbližších dnech uzavře s Pentou dodatek ke smlouvě o pronájmu nemocnice, aby se tím narovnala ta smluvní ujednání, která jsou pro něj historicky nevýhodná. Poté budou pokračovat krajské investice do nových operačních sálů a vybudování energocentra.

Starostové také diskutovali o tom, že by rádi využili možnost pořídit takzvaný Senior Expres, na jehož nákup kraj už v minulosti poskytl a od května vypíše další dotace.

„Tuto službu rozjíždíme pro naše seniory od května, chceme si vyzkoušet, jak bude vozidlo vytížené. Plánujeme, že bychom dopravu nabídli i Stříbrné nebo Bublavě, odkud starší lidé jezdí do Kraslic k lékaři i na úřad,“ popsal kraslický starosta Roman Kotilínek.

Starostové by chtěli mít Senior Expres i v menších obcích. Jednou z možností by bylo, že by automobil využívalo několik obcí společně.

Řešil se také dotační program pro jednotky dobrovolných hasičů obcí. Jak upozornil starosta Horního Slavkova Alexandr Terek, v současnosti hasiči mohou žádat pouze o neinvestiční dotaci na vybavení, nebo na investiční dotaci na pořízení automobilu, obojí není možné. Podle náměstka hejtmanky Petra Kubise kraj upravil dotační program, který nebyl v minulosti projednáván s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje a nebyl v souladu s potřebami plošného pokrytí jednotkami dobrovolných hasičů.

„Do jednoho programu jsme nově zahrnuli dotační podprogram na nákup nové cisternové automobilové stříkačky, na opravy velkoobjemových cisteren, na pořízení dopravních automobilů, dýchacích přístrojů i na opravy požárních zbrojnic. Na základě komunikace se starosty připravujeme na rok 2019 další podprogramy, kde bude možné žádat o dotace i na motorové pily, čerpadla, terénní vozidla a další techniku,“ upřesnil Petr Kubis.

Starosta Bublavy rovněž upozornil na problém s komunikací ve směru Přebuz – Nancy, kde se silnice v zimě neudržuje, ale řidiči to nerespektují a v zimním období tam často uvíznou osobní vozy i autobusy. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík reagoval, že v místě byl na přechodnou dobu zákaz vjezdu, ale řidiče nadále navigace vede právě na neprůjezdnou silnici.

„Připravujeme už na příští zimu úplně nový koncept ve spolupráci s policií a horskou službou, aby v úsecích, které se neudržují, byly zákazy vjezdu a mechanické zábrany,“ dodal Martin Hurajčík. Ten se starosty probral kromě jiného výhrady ke kvalitě autobusových spojů zajíždějících do Horního Slavkova i plánovanou obnovu vlaků, na které chce náš kraj společně s Plzeňským krajem získat dotaci z Operačního programu Doprava.

Jednání se zúčastnila i majitelka útulku pro kočky v Kraslicích Alexandra Jančová, která požádala starosty, aby věnovali problematice opuštěných zvířat větší pozornost. Hejtmanka Jana Vildumetzová oznámila, že kraj vyhlásí veřejnou sbírku na podporu útulku pro kočky v Sokolově a v Kraslicích.

„Jakmile sbírku schválí Rada kraje, budou moci lidé přispět. Máme tu zkušenost, že většinou jsou ohlasy pozitivní,“ dodala hejtmanka, která oba útulky navštívila a problematiku péče o zvířecí bezdomovce dobře zná. 

Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy