Poustka: Letní akce na hradě Seeberg

Slavnost jako za císaře pána se bude na hradě Seeberg konat v sobotu 22. července 2017.

dezinfekce

Městské muzeum Františkovy Lázně připravilo pro návštěvníky hradu Seeberg opět bohatý prázdninový program. Jeho součástí jsou nejen tradiční akce, ale také jedna novinka. Již od 8. července se každou prázdninovou sobotu (mimo 22. 7.) konají noční komentované prohlídky hradu. Začátek je vždy ve 20 nebo 22 hodin. K účasti je nutná rezervace na telefonním čísle 351 011 990. Vstupné je 100 Kč. Poslední noční prohlídky v tomto roce proběhnou 26. srpna a budou spojeny se stylovým koncertem středověké hudby v podání plzeňské skupiny Elthin a historickým kvízem o ceny. Vstupné na prohlídku včetně koncertu bude 150 Kč. Kdo by přišel pouze na koncert, zaplatí jen 100 Kč.

Všichni ale jistě netrpělivě čekají na historický jarmark, který je u návštěvníků každoročně velmi oblíben. Každý ročník je zaměřen na jiné historické období, do kterého je laděn program, občerstvení, hudba i zábava, jež návštěvníkům zprostředkují co nejautentičtější zážitek. Letos se ponoříme do časů c. a k. monarchie, abychom si užili „Lidovou slavnost jako za císaře pána“.

Historický jarmark: „Slavnost jako za císaře pána“ se bude na hradě Seeberg konat v sobotu 22. července 2017.
Česká republika oslavuje své narozeniny 1. ledna. Za Československa byl nejvýznamnějším svátkem 28. říjen a před tím…? Až do roku 1918 byly největší státní událostí v životě obyvatel Habsburské monarchie panovníkovy narozeniny. Neboť se oba poslední rakouští císaři narodili v polovině srpna, staly se jejich narozeniny vítanou příležitostí k velkolepým oslavám pod širým nebem, pořádaným v průběhu celého léta. Ať již ostrostřelci, dobrovolní hasiči či pěvecké spolky – ve všech městech monarchie se občané v rámci různých spolků předháněli v pořádání slavností, jež měly být nejen zábavou, ale též výrazem vlastenectví.

V sobotu 22. července 2017 podobný zážitek nabídne historický jarmark na hradě Seeberg, jehož letošní motto zní: „Slavnost jako za císaře pána“. Jako obvykle na návštěvníky čeká trh tradičních výrobků a řemesel, která předvedou např. kovář, řezbář, kolař, dráteník, hrnčíř či cínař. Občerstvení, zahrnující jako obvykle bohatý výběr českého a bavorského piva, doplní mimo jiného také stylová polní kuchyně.

Hlavní program bude zahájen v 10:30 hodin průvodem, a slavnostními salvami sboru ostrostřelců, kteří si s sebou na Seeberg přivezou také dělo. Po odeslání gratulačního telegramu Jeho Císařskému Veličenstvu do Vídně bude následovat koncert mužského pěveckého sboru, dnes málo vídaného hudebního tělesa, jež bylo ovšem před sto lety nepostradatelnou součástí všech podobných slavností. Polední pohádka poskytne prostor dětem i dospělým, kteří se o pauze budou moci občerstvit douškem výborného českého a bavorského piva. Ve 13 hodin pak proběhne nejvýznamnější událost programu – vyznamenání zasloužilého františkolázeňského starosty Gustava Wiedermanna (*1850 †1914). Jmenování řádným císařským radou mu za účasti všech přítomných uniformovaných spolků předá okresní hejtman Karl Kaiser.

Odpolední program vyplní koncerty hornické kapely Barbory a mužského pěveckého spolku. Autentickou atmosféru doplní flašinetář či družičky rozdávající návštěvníkům dobové suvenýry. V předhradí bude zřízen také provisorní c. k. poštovní úřad a písařská dílna, kde bude možno napsat a odeslat pamětní pohlednici s portrétem mocnáře. K rozptýlení malých návštěvníků poslouží ještě další dílny, dětský biograf a loutkové divadlo.

Mezi parkovištěm a hradem se návštěvníci budou moci jako obvykle svézt na koňském povozu. Pro všechny, kteří by chtěli dorazit jinak než vlastním autem, je zajištěna bezplatná doprava autobusem z Františkových Lázní. Na rozdíl od předchozích let bude na hradní zahradě vybudován prostorný pivní stan, jenž návštěvníkům zaručí pohodlí i v případě nepřízně počasí. Po skončení jarmarku a historického programu v 18 hodin naváže v rámci večerního programu koncert chebského jazzového kvinteta „Kdo Má Čas“ a na úplný závěr zahraje františkolázeňský „Humbuk“.

Program:

10:00 – 18:00

Otevřen trh tradičních výrobků a řemesel

10:30

Zahájení slavnosti – průvod v čele s ostrostřelci, slavnostní proslovy, provolání slávy císaři a odeslání gratulačního telegramu do Vídně

11:00

Dopolední koncert mužského pěveckého sboru „Láska opravdivá“ z Brna

11:30

Flašinetář „Honza z Ostrova“

12:00

Pohádka: „Bílá paní“ (loutkové divadlo)

13:00

Vyznamenání starosty Gustava Wiedermanna, sabrage a slavnostní přípitek

13:30 – 15:00

Koncert Hornické kapely „Barbora“

14:30

Pohádka: „O statečném tygříkovi“

15:30

Odpolední koncert mužského pěveckého sboru „Láska opravdivá“

16:00 – 17:30

Hudební program*

18:00 – 21:00

Večerní hudební program:

18:00

Jazzové kvinteto „Kdo Má Čas“

20:00

Rocková skupina „Humbuk“

*bude upřesněno; změny programu vyhrazeny.

Jízdní řád autobusové dopravy:
Odjezdy z Františkových Lázní, městské sady:
10:00, 12:30, 13:30, 15:30

Odjezdy z hradu Seeberg:
12:15, 13:15, 15:15, 17:15, 21:30

Divadlo pod širým nebem: „Othello“ 25. až 27. 7. 2017 na hradě Seeberg
Hned v následujícím týdnu po historickém jarmarku nabídne hrad Seeberg zážitek docela jiného ražení. Ve dnech 25. až 27. července 2017 se večerem potemnělé nádvoří hradu promění v divadelní scénu, na níž divadelní spolek Kašpar z Celetné podobně jako vloni rozehraje další z tragédií Williama Shakespeara „Othello“. Originální jeviště dotvářené renesančním podloubím nabídne divadelní zážitek z bezprostřední blízkosti v úterý 25. 7., ve středu 26. 7. a ve čtvrtek 27. 7. 2017 vždy od 21 hodin. Uprostřed sevřeného nádvoří s jedinečnou atmosférou se tak sami diváci stanou součástí Shakespearova příběhu, ve kterém si zahrají herecké hvězdy jako Jan Potměšil, Adrian Jastraban, nebo Tereza Rumlová.

Cena vstupenky: 440,- Kč

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji na pokladně muzea ve Františkových Lázních nebo na pokladně hradu Seeberg. Možná je také on-line rezervace na webových stránkách zde.

Na všechny představení je zajištěna autobusová doprava zdarma – ve 20:00 hodin ze zastávky Městské sady.

Informace na tel. 354 544 308 (pokladna muzea) nebo 351 011 990 (pokladna hrad).

E-mail: info@muzeumfl.cz

Aktuální program Městského muzea naleznete stránkách zde.



Zdroj: Petra Polívková, Městské muzeum Františkovy Lázně



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy