Poustka: Jarmark jako za císaře pána měl řadu atrakcí (TV Západ)

Tradičně zajímavý historický jarmark na hradě Seeberg se letos uskutečnil v sobotu 22. července. Již samotný název Lidová slavnost jako za císaře pána jasně vymezila dobu, která byla ústředním tématem.

dezinfekce

„Já jsem tady dneska jako Karl Kaiser, ten tady skutečně existoval. Chebský okresní hejtman se na přelomu století jmenoval Karl Kaiser, což je poměrně legrační, protože zastupoval císaře v okrese a jmenoval se Císař příjmením. Já, jako zástupce okresní správy, jsem předával vyznamenání zasloužilému františkolázeňskému starostovi Gustavu Wiedermannovi. Na tuto osobnost my vlastně vzpomínáme celý rok,“ uvedl Karel Štěpán Odstrčil, historik františkolázeňského muzea.

Řada lákavých atrakcí a zajímavý program v celém areálu hradu přilákal hojný počet návštěvníků.

„Máme tady spolky a jeden unikát pro dnešní časy, před sto lety naprosto typická záležitost, a sice mužský pěvecký sbor. Sbor přijel až z Brna. Sáhli jsme dál, protože bohužel v Čechách je takových sborů velmi málo. Na Moravě jich je díky Janáčkovi a tradici Janáčkovské víc. Pak tady máme také loketské ostrostřelce, kteří předávali letošnímu králi střelců  střeleckou stuhu. Celá slavnost se nese v povzneseném duchu. Právě vyhrává hornická dechová kapela Barbora. Následovat bude určitě ještě flašinetář, kterého jsme mohli slyšet i před chvilkou, a prostě program hudební a veselý. Důležitá je také samozřejmě zábava pro děti a pro dospělé, a to až do 21 hodin,“ vyjmenoval Odstrčil.

Hned u vchodu zaujal příchozí, kromě dobově oblečených pracovníků pořadatele a polní kuchyně s výborným gulášem, stoletý parní hasící vůz z Tachova.

„Může tady vidět koněspřežní parní stříkačku z roku 1912, kterou tahaly dva páry koní a využívali ji hlavně hasiči, kde byla potřeba dálková doprava vody. Tato parní stříkačka zvládla nějakých 1600 až 2000 litrů za minutu výtlačné vody. Hlavně byla dobrá v tom, že uměla sací hloubku. Což jsme zjistili i při naší práci s jinou technikou, že tato stříkačka nám vysává z větší hloubky než moderní stroje v dnešní době,“ pochlubil se Martin Volka z jednotky Dobrovolných hasičů z Tachova, který se o vzácný stroj stará.

Po celou dobu je unikátní stříkačka v Tachově a stále slouží svému účelu. Muzeum se po úspěšném jarmarku chystá na další akci věnované době minulé. V pátek 18. srpna od 19 hodin proběhne v budově Městského muzea ve Františkových Lázních slavnostní odhalení monumentálního portrétu Františka Josefa I. z roku 1869. Obraz, jenž byl v dobách před rokem 1918 ozdobou zasedací místnosti františkolázeňského městského zastupitelstva, ležel dlouhá desetiletí poškozen a bez rámu mezi pomocným materiálem muzea na hradě Seeberg.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy