Policie varuje! Podvodní inzerenti nabízejí prodej automobilů

Podvodníci nabízejí přes české webové stránky výhodný nákup motorového vozidla. Motorové vozidlo se však údajně nachází v zahraničí - nejčastěji v Německu, a do České republiky Vám jej má dopravit spediční firma. Samozřejmě až po zaplacení kupní ceny.

dezinfekce

Prodejce se většinou vydává za občana EU a banka, kam máte zaslat požadovanou platbu, se nachází např. v Dublinu.

Velkým lákadlem je nižší cena a také možnost do 5 dnů vozidlo vrátit, pokud s ním nebudete spokojeni (spediční firma by jej měla znovu naložit a vrátit majiteli) a finanční prostředky Vám mají být následně zaslány zpět na bankovní účet. Opak je však pravdou! Po zaslání kupní ceny je od údajné přepravní společnosti požadováno zaplacení dalších prostředků např. jako poplatek za pojištění přepravovaného vozidla apod.

Aby podvodnici zvýšili svoji důvěryhodnost, zašlou Vám dopředu naskenované doklady totožnosti, foto technického průkazu a smlouvu.

Pokud nezaplatíte další platbu nebo odstoupíte od smlouvy, tak s Vámi přestane komunikovat jak „přepravní firma“, tak i „prodejce“. Ale ani po následných platbách, nikdy žádné vozidlo kupující neobdrží!

Proto je lépe, v případě nákupu věcí větší hodnoty, se takovýmto transakcím vyhnout a nikdy neposílat peníze předem.

Více informací o rizikách internetového nakupování naleznete zde.


Zdroj: Policie ČR

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy