Ostrov: Dětský festival Oty Hofmana zahájí v neděli 8. října (TV Západ)

Letošní, již 55., ročník dětského filmového televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově se nezadržitelně blíží. Od neděle 8. října do pátku 13. října nabídne pestrý program a také řadu připomínek kulatých výročí.

dezinfekce

„Připomínáme padesát let od předpremiéry nejúspěšnější české pohádky Tři oříšky pro Popelku, která byla v Ostrově. A připomínáme si taky 40 let seriálu Návštěvníci, protože my jsme loni rozšířili festivalové dění o seriálovou tvorbu. A fenomén Návštěvníci je pro nás důležitý, protože je taky spjat s Otou Hofmanem, jehož jméno je vlastně hlavní součástí našeho názvu,“ popsal výkonný ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

V neděli 8. října večer proběhne slavnostní zahájení festivalu pro hosty a veřejnost. 

„Já říkám, že my tam, kde jsme skončili, tam začínáme. Osmého října nás čeká tady na náměstí velký koncert Vaška Noida Bárty, protože on byl jednou z postav loňské nejúspěšnější pohádky Tajemství staré bambitky II. Skládal k tomu i hudbu, takže my tam, kde jsme skončili u té nejúspěšnější pohádky na festivalu, tak tam začneme, protože Vašek Noid Bárta tady zazpívá v Ostrově a zároveň nám zkrátí to čekání na zahájení festivalu, které pak bude pak tady v tom prostranství před Domem kultury na červeném koberci. Což je vlastně loňská novinka, kdy jsme přivezli návštěvníkům herce, kteří hrají v pohádkách a letos se můžeme těšit na spoustu osobností. Hlavní cenu festivalu převezme Jiřina Bohdalová, která přislíbila, že přijede se do festivalu. Přijede jedna z patronek Simona Stašová, přijede Petr Nárožný, Dáda Patrasová,  když se vrátím k těm návštěvníkům, přijede Josef Dvořák, čeká nás Pavel Trávníček coby představitel prince ve Třech oříškách pro Popelku. Takže tito všichni a další a další přijedou jsem do Ostrova a lidé se tady s nimi budou moci nejen 8. října potkat,“ vyjmenoval očekávané účastníky ředitel přehlídky. 

Speciální cenu hejtmana Karlovarského kraje pro producenty převezme Gert Müntefering, někdejší producent západoněmecké televize WDR, který stál právě u řady úspěšných koprodučních seriálů včetně Návštěvníků či Arabely, Chobotniček nebo Pana Tau. 

„Kapacita ostrova pro nás už jako pro pořadatele festivalu je na hraně, protože máme k dispozici pouze dva projekční sály, Takže jsme se rozhodli, že letos bude část festivalu na cestách. Jedna cesta povede do Karlových Varů do hotelu Thermal, který je partnerem festivalu a v podstatě v pondělí tam bude plnohodnotný den festivalu s projekcemi, ale i s besedami, protože děti mají šanci po každé projekci besedovat s herci a s tvůrci filmu. A z toho mám velkou radost. A zároveň děti i ve Varech budou hlasovat o tom, jak se jim pohádka nebo film líbili. A druhý den v úterý budeme mířit do Sokolova, kde vlastně proběhne to samé. Bude to další den na cestách a tentokráte bude v Sokolově a bude pro sokolovské děti, ale i pro veřejnost. A je to díky vlastně partnerovi, jak už městu Sokolov, tak také kulturnímu domu Horňák, který který se zapojil velmi aktivně do festivalového dění,“ doplnil Keblúšek.

Do soutěže je přihlášeno 9 snímků a pět seriálů, chybět nebudou besedy, vzdělávací pořady, mediální škola či studentská sekce, která je organickou součástí dění kolem přehlídky již více než 25 let. 

„Na prvním místě začíná být obsah, takže my jsme proti minulým letům přišli s novinkou. S těmi dětmi začínáme pracovat už dlouho před festivalem pod názvem Filmová a mediální laboratoř. Konkrétně letos mají děti za sebou tři semináře a jedno natáčení v Německu. Takže až se zase sejdeme po prázdninách, budeme mít závěrečný seminář a rozdělíme si úkoly. A na tom festivalu pak už to bude úplně jiná práce,“ uvedl koordinátor dětské televize Marek Poledníček. 

Skupina 40 dětí ze tří základních škol od 6. do 8. třídy, kterým se věnují profesionálové například z České televize, bude pilně pracovat i během festivalu.

„Na tom festivalu se rozdělí do třech skupin, kdy  jedna bude dělat jakoby zpravodajskou část a dvě skupiny budou pořizovat jakýsi dokument, který bude inspirovaný dílem Oty Hofmana, konkrétně Lucie, postrach ulice. Je to pravda. Z řady dětí, které v uplynulých letech na festivalu pracovaly, se staly známé tváře České televize, Primy i Novy. A myslím si, že tomu nebude jinak. Celý festival a mediální aktivity vnímáme jako zejména příležitost pro to získat inspiraci, podnět a nakopnutí pro budoucí kariéru těch dětí,“ doplnil Poledníček. 

V týmu budou také děti tvořící psané a rozhlasové vysílání. Připojí se také dětská televize z Liberce, televize pro neslyšící a rádia Kulíšek a Mělník. 

Festivalová přehlídka, při které se očekává návštěvnost přes 10 tisíc diváků, by nemohla fungovat bez podpory celé řady organizací a firem. 

„Je to to město Ostrov jako největší partner festivalu, který letos zvýšil dokonce příspěvek na festival, což je dobře, protože x let zpátky byl neměnný a všechno se zdražuje. Je to Ministerstvo kultury, které nás podpořilo velmi významnou částkou, nejen festival, ale i mediální školu. Je to Karlovarský kraj, na který nesmím zapomenout. Jsou to samozřejmě firmy, které působí nejen tady v Ostrově, ale v celém Karlovarském kraji, které se podílí tím na tom, že ten festival může fungovat. A je to spousta dalších dotačních programů, které bych tady ani nezvládl vyjmenovat. A musím říct, že festival je velmi úspěšný, protože téměř ve všech dotačních programech, ze kterých jsme žádali, tak jsme tu podporu dostali,“ dodal výkonný ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

Veškeré informace a program festivalu najdete na speciálních webových stránkách na adrese www.festivalostrov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy