O minulém víkendu proběhla vzpomínková akce Jáchymovské peklo

Ve dnech 25. a 26. května se uskutečnila vzpomínková akce Jáchymovské peklo, kterou již po devětadvacáté uspořádala místní pobočka Konfederace politických vězňů v Karlových Varech.

dezinfekce

Tradičně se při této příležitosti vždy vzpomíná na nespočet nevinných obětí bývalého komunistického režimu, lidí, kteří byli za své názory odsouzeni často k mnohaletým odnětím svobody. Někteří z nich dlouhé roky otrocky pracovali na těžbě uranové rudy a žili v nelidských podmínkách jáchymovských lágrů. 

Jedna z pietních akcí se odehrála v Dolním Žďáru ve Věži smrti - posledním viditelném pozůstatku smutných událostí padesátých let minulého století. V roce 2008 byla prohlášena národní kulturní památkou. V pátek 25. května se zde konala vernisáž tematických výstav za účasti např. plzeňského biskupa Tomáše Holuba.

Hlavní část připomínky Jáchymovského pekla se uskutečnila v sobotu 26. května v Jáchymově. Mši svatou v kostele Sv. Jáchyma celebroval František Radkovský, emeritní biskup plzeňský a prezident Diecézní charity Plzeň spolu s Markem Hricem, administrátorem Římskokatolické farnosti Ostrov a Jáchymov. Po mši účastníci položili věnce u památníku Brány ke svobodě. 

Připomenuto bylo také 50. výročí založení organizace bývalých politických vězňů K 231 v březnu 1968. Klub K 231 existoval krátce (po 21. srpnu 1968 byl zakázán), ale o to větší význam měly jeho aktivity, na které následně navázala Konfederace politických vězňů Československa založená v roce 1989. 

Vzpomínkové akce v Jáchymově se zúčastnil starosta města Ostrov Josef Železný, 1. místostarosta Petr Šindelář, 2. místostarostka Ilona Leupold, krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš, senátor Jan Horník, historička umění Zdeňka Čepeláková a další. 

Po pietní akci byla u Věže smrti zasazena lípa - strom republiky. 

Život tisíců politických vězňů z blízkých pracovních táborů při uranových dolech připomíná také naučná stezka Jáchymovské peklo, která vede okolím lázeňského města Jáchymov, měří 8,5 km a na 12 zastávkách informuje o uranových dolech a lágrech a také o krušnohorské přírodě a ekologii. 


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 02.06.2018 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy