Mariánské Lázně: Studenti debatovali o evropských tématech (TV Západ)

Česko-německé diskusní fórum pro studenty středních škol s názvem Život bez hranic se uskutečnilo v pátek 6. října v Mariánských Lázních. Následná diskuse ukázala, že mladí lidé se o své okolí živě zajímají a je možné zaujmout jejich pozornost.

dezinfekce

„Měli jsme čtyři pracovní skupiny. Jednou to byl Schengen, pak to byla euroskepse – vlastně participace ve volbách a migrační otázka. Bylo vidět, že opravdu pracovní skupiny vypracovaly zajímavé návrhy. Velmi konkrétní byly třeba k tématu participace ve volbách, kde byly tři konkrétní návrhy. A to bylo – snížit volební hranici věkovou na 16 let, to byl jeden návrh, druhý byl hlasovat elektronicky a třetí byl více informovat. Myslím si, že to jsou klíčová témata, o kterých by měla Evropská unie a ty instituce přemýšlet. Myslím si, že tam ti mladí lidé opravdu o tom přemýšlí a že se jim podařilo v podstatě najít to zásadní,“ vyzdvihla úroveň studentských prací moderátorka fóra Barbora Procházková.

Fórum pro několik desítek studentů uspořádala Informační kancelář Evropského parlamentu v České republice spolu se svými kolegy z Mnichova. 

„My jsme to chtěli zaměřit samozřejmě na mladé lidi – takový perspektivní diskusní klub. Jsou to tedy středoškoláci z Mariánských Lázní a z blízkého Weidenu, kde jsou to dvě školy. Jedna z nich je jazyková. Jak se dozvídám, tak je tam nějaká základní znalost českého jazyka, kterou by samozřejmě tady raději nezkoušeli. Nicméně něco takového existuje,“ uvedl vedoucí Informační kanceláře EP Jiří Kubíček.

Původně se měl mariánskolázeňský starosta Petr Třešňák zúčastnit fóra jen se svou zdravicí, ale nakonec absolvoval celý odpolední program. 

„Já jsem rád, že se v Mariánských Lázních konají akce, jako je tato. Je to takový další důkaz toho, že skutečně Mariánské Lázně nejenom historicky byly tím centrem, kde se střetávaly osobnosti z kultury a politiky napříč východem, západem a z celého světa. Dnes klademe hlavně důraz na tu přeshraniční spolupráci v té těsné blízkosti. Dnešní studenti 15 - 16letí už příliš nepamatují tu dobu předtím, než jsme vstoupili do Evropské unie. Už ten Schengen a pohyb přeshraniční berou jako samozřejmost. O to více by mě třeba zajímaly jejich názory takové ty dneska, co slýcháme hodně často extrémní, na vystupování z Evropské unie nebo stavění plotů a hranic, které mi přijdou úplně nesmyslné,“ ptal se před začátkem akce starosta Třešňák.

A studenti své názory sdělovali. Využívali k tomu mobilní aplikaci, kterou zároveň hlasovali v anketách. Drtivá většina z nich uvedla ochotu jít k příštím volbám do evropského parlamentu. Odpovědnost za jejich motivace nese především rodina, ale i politici na všech úrovních si musí být vědomi svého vlivu na mladou generaci.

„Nyní můžeme žít sedmdesát let v míru a aby si uvědomili, že to není nic samozřejmého. Myslím si, že je důležité, aby se lidé naučili zajímat se o politiku, aby si uvědomili, že tam padají rozhodnutí, která hrají významnou roli pro jejich budoucnost a proto je potřeba se zapojit,“ vzkázal účastníkům poslanec Evropského parlamentu Albert Dess.

Na závěrečnou otázku celého dne, zda fórum bylo pro ně osobně přínosem, odpovědělo devět z deseti účastníků kladně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy