Mariánské Lázně: Město láká milovníky literatury

Mariánské Lázně jsou v poslední době atraktivní nejen pro zastánce wellness procedur, lázní a dlouhých procházek přírodou, ale také pro milovníky literatury.

dezinfekce

Informační centrum města před několika lety za podpory kraje a města otevřelo Stezku spisovatelů, která je velmi oblíbená. Stezku tvoří 11 tabulek se jmény slavných spisovatelů, kteří město navštívili. Mezi nimi jsou Johann Wolfgang Goethe, Maxim Gorkij, Mark Twain, Ivan Gončarov, Franz Kafka, Theodor Lessing, Jaroslav Seifert, Josef Dobrovský, Vladimír Páral a další. Stezka je doplněna literárním kvízem a účastník obdrží po jeho vyřešení ocenění.

V loňském roce se v místní knihovně úspěšně uskutečnila výstava věnovaná 130 let od doby, kdy Mariánky navštívil slavný americký spisovatel Mark Twain. Ten dorazil do města se svou ženou Olivií a dcerami 16. srpna 1891 a odpočíval zde až do konce měsíce. Je známo, že autor nezapomenutelného Toma Sawyera pobýval v hotelu Anglický dvůr. Podrobnosti o životě lázní pak popsal v povídce Rakouská továrna na zdraví. Spisovatel s jemným humorem, srozumitelným i našim současníkům, popisuje předepsané postupy, dietní výživu, přísný denní režim, deštivé počasí i otravné rekreanty.

Podle ředitelky informačního centra města Barbory Tintěrové nás letos čekají dvě výstavy knih v místní knihovně. Jedna z nich bude věnována zahájení lázeňské sezóny. Čtenáři tu třeba najdou i publikace od Johanna Josefa Nehra, českého klášterního lékaře a zakladatele Mariánských Lázní jako lázeňského města, nebo zajímavé dílo od Karla Josepha Heidlera Edlera von Heilborna, který studoval nejen prameny, ale také slatinu a plyn a možnosti jejich užití. V publikaci od Enocha Heinricha Kishe (balneolog, gynekolog a vysokoškolský pedagog, který pocházel z významné pražské německo-židovské rodiny, v Mariánských Lázních pracoval od roku 1863) pak najdete popis vlivu zdejších pramenů na srdce a cévy. Na výstavě bude představena sbírka starých průvodců. 

Další literární akcí bude výstava Šolom Alejchem, Franz Kafka, Theodor Lessing a židovská komunita v Mariánských Lázních v 19. Století. Šolom Alejchem pobýval v Mariánských Lázních v roce 1908. Napsal humoristický román Marienbad, který ukazuje lázeňský život počátkem 19 století. Román se skládá z 36 dopisů, 14 milostných psaníček a 46 telegramů. „Podle Ester se Mariánské Lázně za ty roky ani za mák nezměnily. Podle mého názoru ale židovské Mariánské Lázně od smrti anglického krále Edwarda poněkud upadly. Pamatuji se, když jsem byl před několika lety v Mariánských Lázních, co se tady dělo kolem Edwarda, který si pochutnával na tradičním židovském jídle gefilte fiš v největší židovské restauraci. Nejen majitel restaurace, tlustý, uhlazený Němec s nosem jako okurka, ale každý host, každý žid byl hrdý na to, že jí tam, kde jedl anglický král. Byli židé, kteří se svým manželkám chlubili, že jedli u stejného stolu, a dokonce ze stejného talíře jako anglický král, známý židofil... Teď už to v Mariánských Lázních není ono. Dalo by se říct, že pro mariánskolázeňské židy zemřel Edward, buď mu království nebeské, v mnohem větší míře než pro zbytek světa.“ 

Dalším slavným spisovatelem, který zaznamenal své vzpomínky na pobyt v Mariánkách, byl Franz Kafka, který se narodil v pražském židovském ghettu. V červenci 1916 v Mariánských Lázních strávil tři týdny. Ubytoval se v hotelu Balmoral-Osborne i se svou snoubenkou Felice Bauerovou. Ve městě zůstal i po jejím odjezdu a procházel se po místech, kde se společně procházeli, jedl v lokálech, kde společně jedli, seděl na „jejím“ balkóně, u „jejího“ stolu a svítil si „její“ lampou. O Mariánských Lázních napsal: „Karlovy Vary jsou příjemné, ale Mariánské Lázně jsou nepopsatelně krásné. Já jsem se měl již mnohem dříve držet svého instinktu, který mi říká, že nejtlustší jsou také nejchytřejší. Neboť odtučňovat může člověk všude i bez uctívání pramenů, ale v takových lázních je možné potloukat se jen tady.“  V Mariánských Lázních najdeme také pamětní desku připomínající slavného židovského spisovatele a filozofa, který je pohřben na místním židovském hřbitově. Theodor Lessing uprchl z nacistického Německa v roce 1933 a zde byl nacisty zastřelen oknem ve své kanceláři. O této vraždě byl roku 1973 natočen detektivní film Výstřely v Mariánských Lázních.

Letos se jarmark Knižní lázně bude konat již potřetí. Knižní lázně je společenská akce s kulturním a vzdělávacím přesahem, která chce podpořit malé nakladatele, zvýšit povědomí o české knižní produkci a propojit čtenáře přímo s nakladateli a autory. Nabízí rovněž doprovodný program pro celou rodinu – autorská čtení, diskuse, rukodělné dílny, setkání s autory, dětskou výtvarnou soutěž a hudební koncert. 

Letos nás čeká ještě další jubilejní termín, který je spojený s literaturou, uvedla Barbora Tintěrová. V roce 2022 se dožívá 90 let český spisovatel Vladimír Páral, žijící v Mariánských Lázních. Vladimír Páral dostal před pár lety při otevření Stezky spisovatelů od města darem osobní lavičku, která byla umístěna v parku u spisovatelova domu, kam každý den chodí. Při otevření stezky spisovatel řekl: „Tuto naučnou stezku vnímám nejen jako novou turistickou atrakci, ale i jako prostředek vzdělávání. Jde o výjimečný způsob, jak vrátit dětem zájem o literaturu. Věřím, že stezka se stane tzv. hlavním kamenem pro pořádání literárních sympozií a podobných akcí ve městě. Byl bych také rád, kdyby tato cesta připomněla Čechům kouzlo jejich rodného jazyka a pomohla jim nepropadnout anglicismům.“

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy