Lomnice: Pohárový biatlon žactva zavítal po šesti letech do kraje (TV Západ)

První velkou zatěžkávací zkouškou prošlo Biatlonové centrum mládeže Krušné hory v Lomnici na Sokolovsku. Od pátku 23. do neděle 25. června zde totiž probíhalo 1. kolo Českého poháru v letním biatlonu žactva.

dezinfekce

Páteční volné tréninky pokračovaly sobotním vytrvalostním závodem, aby se program uzavřel nedělními sprinty.  Areál s celkem pěti kilometry tratí s dvaceti střeleckými stacionárními stanovišti naplnily více než tři stovky závodníků ze 45 klubů. Přijela se podívat také řada zástupců okolních obcí, aby se přesvědčili přímo na místě, jak se centrum rozvíjí. 

„Myslím si, že je to parádní akce, která se jen tak tady u nás v Karlovarském kraji nevidí. Práce je tady uděláno spoustu, fakt. Areál se proměnil úplně neskutečně. Velký dík všem, který se o to postarali,“ složil poklonu starosta Lomnice Miloslav Matoušek. 

Osmihektarový členitý areál se širokými tratěmi i dřevěnými běžeckými mosty začal vznikat na bývalé výsypce po těžbě na podzim v roce 2020 a díky jeho parametrům se po letech do regionu vrátily pohárové závody. 

„Byla tady v podstatě bažina, ta půda a v zásadě to, co tady dneska vidíte, je práce nadšenců a členů klubu. Dneska bychom se v podstatě bez velké spolupráce s rodiči a s přáteli klubu neobešli. Bez toho by to vůbec nešlo. Jsou to víceméně všechno dobrovolníci, pomáhají nám na této akci, organizačně zajišťují část rozhodčích, zajišťují občerstvení, parkovací službu. Prostě bez nich to nejde,“ poděkoval všem pomocníkům Pavel Petřík, ředitel závodu a hlavní trenér místního klubu.  

Většina účastníků byla v areálu poprvé a místní tak získali cennou zpětnou vazbu. 

„Odezvy jsou velmi dobré. Areál se jim líbí, pochvalují si organizaci, pochvalují si, že to je přírodní areál, že to nejsou žádné asfaltové nebo betonové plochy. A už jsme se domlouvali, že bychom takto velké závody zkusili uspořádat za dva roky znovu,“ prozradil ředitel. 

Rozvoj areálu, ve kterém kromě letního biatlonu najdou místo další menšinové sporty, má pokračovat. 

„Bude se dít to, že bychom rádi požádali Národní sportovní agenturu o přidělení dotace na výstavbu buňkoviště, kde bychom chtěli rozšířit zázemí klubu, protože dneska to zázemí je tvořeno vlastně klubovnou, malou klubovnou a jednou plechovou garáží. Takže rádi bychom to zázemí rozšířili. Chtěli bychom dokončit osvětlení celého areálu a samozřejmě pracovat na tratích, zkvalitnit tratě,“ vypočítal Petřík. 

Na zimní biatlon a zasněžování se klub nechystá, nadmořská výška 430 metrů příliš nadějí nedává. 

„Naši svěřenci dělají zimní biatlon, samozřejmě tu zimní verzi, ale tady nemáme umělé zasněžování, takže tady v našem areálu sníh v zimě většinou nebývá. Ale jezdíme pravidelně do hor, to znamená tady kousíček půlhodinky a jsme na sněhu,“ přiblížil ředitel. 

Intenzivní přípravy na závod se vyplatily, biatlon na republikové úrovni se do regionu vrátil po šesti letech, kdy posledním hostitelem byl v roce 2017 Jáchymov. 

Celkem se soutěžilo v 10 kategoriích M/W11 až M/W15. Lomnický klub s více než třemi desítkami členů v žákovských kategoriích se v nabité konkurenci neztratil. Kromě řady umístění v první či druhé desítce startovního pole zacinkaly medaile. Nikola Čechocká získala stříbro a bronz, další závodnice z regionu, Šárka Soukupová klubu Jasan Aš vybojovala také stříbro ve vytrvalostním závodu. Další podrobnosti nejen k závodu, ale i činnosti klubu najdete na stránkách www.bcm-krusnehory.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy