Kynšperk: Nový výtah pro seniory vyšel na 3,3 milionu korun (TV Západ)

Důvod k radosti mají od poloviny ledna obyvatelé domu v ulici Zámečnická 501 v Kynšperku nad Ohří. Nový výtah ulehčí život seniorům i tělesně postiženým, kteří zde žijí.

dezinfekce

„Jedná se o budovu, která slouží pro terénní pečovatelskou službu. V objektu žije přes 25 osob buď postižených, nebo jinak tělesně – zdravotně omezených. Jedná se převážně o seniory. Z důvodu, abychom mohli umisťovat seniory i do vyšších pater a zabezpečili jim pohodlný přístup ven, tak se vybudoval právě tento výtah,“ uvedla vedoucí majetkového odboru Kateřina Jílková.

Protože výtahová šachta nešla umístit uvnitř domu, musela se vybudovat jako přístavba.

„Celá stavba vyšla na 3 miliony 300 tisíc odhadem s tím, že město obdrželo 800 tisícovou dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj. Zbylou částku ve výši 2,5 milionu hradilo město ze svých prostředků. Výtah, protože je přístupný z venku budovy, a aby byla zajištěna bezpečnost obyvatel domu, byl zajištěn přístup do výtahu pomocí čipů tak, aby nemohl kdokoliv, kdo nepatří do tohoto domu, kdo nemá pronajatý byt apod., aby se nemohl dostat dovnitř. Je to řešeno pouze z venku budovy. Uvnitř budovy už funguje výtah jako běžný výtah,“ popsala Jíková.

Slavnostnímu předání výtahu byli přítomni tají zástupci města v čele se starostou Tomášem Svobodou. Vyšší cena je dána kromě přístavby i tím, že výtah je evakuační. 

„To znamená, že je ho možné používat i v průběhu požáru. Nicméně ta obsluha musí být právě někým z integrovaných složek, tzn. obvykle hasič, který bude mít přístup ke klíčům – evakuačním, a poté řídí tu evakuaci. Výtah je koncipován až pro 21 osob a pro lůžko. Tzn., že pokud záchranáři budou potřebovat vyvézt někoho na lůžku do sanitky, tak mohou použít výtah,“ dodala Jíková.

Během zahájení provozu výtahu se lidé seznámili s provozním řádem, výtah si vyzkoušeli a dostali proti podpisu také čipy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy