Kraslice: Veteráni zakončili motoristickou sezónu (TV Západ)

Milovníci automobilových a motocyklových veteránů zakončili letošní sezonu setkáním v Kraslicích. Na náměstí T. G. Masaryka se 28. září sjelo téměř sedmdesát strojů.

dezinfekce

Jak se shodli organizátoři i zástupci města, mělo by se jednat o novou tradici, která obohatí kulturní nabídku na Kraslicku.

„Konáme první ročník v Kraslicích. Přede dvěma lety se konal jakýsi zkušební – nultý ročník, který se setkal s velikým zájmem ze strany veřejnosti. Takže pořadatelé, především veteránisté, se rozhodli, že akci zopakují a pokusí se z této záležitosti udělat pěknou tradici, a to vždy na svátek sv. Václava - 28. září,“ vysvětlil starosta Kraslic Roman Kotilínek.

Na kraslickém náměstí se představila vozidla zejména ze šedesátých a sedmdesátých let. Kromě koncernu Škoda se předvedly vozy věhlasných značek jako Porsche, Mercedes, Alfa Romeo nebo Ford. Zastoupeny byly i vozy z bývalého RVHP Trabant, Žiguli nebo Volha. Zúčastnilo se i několik vozů ze zámoří. 

„My jsme přijeli společně v koloně trasu z Františkových Lázní. Tam jsme se sešli, seřadili a přijeli jsme sem do Kraslic,“ popsal Václav Balák, hlavní organizátor, předseda HISTORIAMOTOR CLUB Františkovy Lázně.

Nejstaršími auty byla Škoda 422 z roku 1929 a Opel 1290 z roku 1932. Všechna vozidla přijela po vlastní ose.

„Je to Opel z roku 1932. Dělal jsem ho 6,5 roku. Původně to byl hrozný vrak. U Berouska to jezdilo v cirkuse v manéži. Takže hodně, hodně, hodně práce – každý den,“ přiblížil historii jednoho z nejstarších aut na setkání jeho majitel Josef Hroník.

A právě tento veterán získal cenu za nejkrásnější vůz i cenu starosty. V kategorii motocyklů si cenu starosty odnesl Luděk Buchar a jeho Harley Davidson z roku 1942. 

Návštěvníkům se akce líbí a město doufá, že bude každoročně pokračovat.

„Je to pěkný, auta hezký, dobré počasí a je to zajímavé,“ zhodnotil akci Petr Malý, obyvatel Kraslic.

„Samozřejmě chceme, aby se věci vždy posouvaly někam ku předu, tzn. budou-li možnosti jak technické, tak řekneme-li lidské, tak bychom rádi obohacovali tento program tak, aby se z toho stala jedna z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí ve městě Kraslice,“ potvrdil zájem starosta Kotilínek.

A pokračovat chtějí i milovníci starých vozů.

„Pokud budou město Kraslice a občané Kraslic a veteránisti sem chtít přijet příští rok, tak samozřejmě akce bude,“ neváhal Balák.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy