Kraslice: Ve městě začíná fungovat služba Senior Express (TV Západ)

Slavnostní pokřtění nového automobilu služby Senior Express se uskutečnilo ve středu 25. dubna v Kraslicích. Starostové Roman Kotilínek z Kraslic a Jan Picka ze Sokolova společně vozidlo pokřtili pramenitou vodou, aby respektovali pravidlo, že alkohol za volant nepatří.

dezinfekce

„K mé velké radosti se podařilo skutečně dotáhnout do úspěšného konce nový projekt – služba pro naše seniory v Kraslicích – Senior Express. Vůz už můžete vidět za mnou, je připravený a od 2. května skutečně vyráží pro své první klienty. Je to služba, která umožní našim seniorům dostat se nezávisle na svých blízkých k věcem, které potřebují vyřídit, pořešit. Ať už je to na úřady, za lékařem, na poštu nebo jen tak na návštěvu, na kávu ke kamarádce, k přítelkyni. Zkrátka vůz poslouží k tomu, abychom zvýšili kvalitu života našich seniorů,“ uvedl starosta města Kraslice Roman Kotilínek. 

Služba Senior Expres je na objednávku určena občanům Kraslic, kteří jsou starší než 65 let anebo osobám se sníženou nebo částečně sníženou soběstačností, kterým je více než 18 let. Automobil je přizpůsoben také pro lidi, kteří používají chodítko nebo invalidní vozík. Posádka vozu samozřejmě všem s nastupování a vystupováním pomůže.

„Služba je samozřejmě zpoplatněna. Za jednu jízdu zaplatí senior 15 Kč. Myslím si, že je to cena přiměřená. Je potřeba také říci, že město na službu bude přispívat, bude ji dotovat. Tzn., že není samofinancovatelná, ale vnímáme to tak, že je to právě služba pro naše spoluobčany,“ přiblížil Kotilínek. 

Senior Expres může každý, kdo splňuje podmínky použít až k dvaceti jízdám za kalendářní měsíc. Zájemci si musí podat žádost o poskytnutí služby, a to na Městském úřadě v Kraslicích na odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Zároveň musí být držitelem Karty města Kraslice, kterou dostanou na odboru ekonomiky a financí. Město se inspirovalo u Sokolova, kde službu s úspěchem zavedli na konci roku 2015.

„My v Sokolově jsme velice rádi, že můžeme být některým městům příkladem a Kraslice šly v našich šlépějích. My je v nich rádi povedeme a rádi jsme jim řekli naše zkušenosti. Co se týče blahopřání a přání, já bych popřál, aby Senior Express, stejně jako v Sokolově, byl vyhledáván a využíván seniory ve stejné míře, jako je to u nás. Musím říci, že je to služba, která se u nás maximálně osvědčila. Senioři to nevnímají jenom jako dopravu z místa A do místa B za přijatelnou cenu, ale mnozí si už v tom našli smysl života. Tzn. že oni tu osádku vozu berou jako širší rodinu a svěřují se jim se všemi problémy. Dámy v Sokolově jsou pak nositelky mnoha problémů či přání seniorů na nás, na vedení města. Já nepochybuji o tom, že stejně to zafunguje i tady v Kraslicích,“ popřál starosta Sokolova Jan Picka.

V době natáčení mělo město Kraslice již na tři desítky objednávek a první hned na 2. května v 7 hodin ráno. Službu Senior Expres je možné objednat na telefonu 724 377 585 každý všední den a minimálně dva dny před plánovanou cestou. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy