Kraslice: Hudební jaro oslavilo výročí státnosti (TV Západ)

Zahájení letošního ročníku Kraslického hudebního jara proběhlo v sále Základní umělecké školy Kraslice v neděli 15. dubna. Zaměření odráželo letošní stoleté výročí republiky.

dezinfekce

„Každým rokem se snažíme do Kraslic pozvat známé umělce, ať už z oblasti hudební či divadelní. V letošním roce to byla paní Valérie Zawadská, která se také stala čestnou prezidentkou našeho festivalu. Pozvali jsem ji již podruhé. Poprvé zde byla s paní Hertelovou, která hrála na harfu, a paní Zawadská k tomu recitovala verše pana Skácela. Dnes byla v doprovodu Doležalova kvarteta. Program se jmenoval První dámy Masarykovy a byl určen ke 100 letům české státnosti. Zazněly také české, moravské a slovenské lidové písně v podání mých pěveckých sborů. Na závěr zazněla československá hymna z dob, kdy jsme opravdu měli českou a slovenskou část a lidé si ji s velkou chutí zazpívali,“ uvedla pořadatelka akce Iveta Poslední.

Dále se během večera představil Dětský pěvecký sbor Harmonie Kraslice. V programu nechyběl také Kraslický komorní sbor Vivat Musica. Ten funguje od roku 1991 a zpívají v něm už i bývalí zpěváčci dětského sboru. Z Horního Slavkova přijel ZUŠ Choir Melodie.

Publikum si poslechlo národní písně z Čech, Moravy i Slovenska, ale také světovou premiéru písně "Chválím tě, Země má" Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka v úpravě Ivety Poslední pro sólo, klavír, violoncello a sbor v podání všech těles.

Kraslické hudební jaro, které materiálně i finančně podporuje město, bude pokračovat dalšími třemi částmi.

„Zde letos uvidíme také pana Václava Bártu staršího, který zde bude křtít knihu. Dále tu bude jeho syn Václav Noid Bárta, který se podílí na nádherné práci, která se jmenuje Paměti vrby. Autorem textu je právě Václav Bárta starší, autorem hudby je Dalibor Bárta, který v Kraslicích studoval na střední průmyslové škole výroby hudebních nástrojů, a Václav Noid Bárta bude společně s Věrkou Křížkovou zpívat. Velice se na tu akci těším, protože to bude poprvé, kdy Paměti vrby zazní i v Kraslicích. Vyšly již na několika CD a jsou známé po celé České republice. Zazní výběr písní z tohoto CD a hrát bude orchestr složený z různých sólových muzikantů z celé České republiky i z Moravy. Ještě bych chtěla dodat, že se zde budou křtít knížky Václava Bárty staršího, dále Dalibora Bárty a také pana Jiřího Nováka ze Sokolova. Takže zvu všechny Krasličany i obyvatele celého okresu,“ pozvala všechny Poslední.

Program hudebního jara a další zajímavosti o pěveckých sborech z Kraslicka najdete na webových stránkách www.ivetaposledni.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy