Karlovy Vary: Zahájení lázeňské sezóny se spojilo s Dnem Evropy (TV Západ)

První květnový víkend letošního roku byl ve znamení zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech s pořadovým číslem 660. Hlavní část oslav proběhla v sobotu dopoledne, kdy došlo k tradičnímu žehnání pramenům včetně toho nejviditelnějšího - Vřídla.

dezinfekce

„Jejím slavnostním zahájením chceme vzdát hold samotným základům našeho města. Jeho přírodnímu bohatství, které užívají po staletí lidé z celého světa,“ pozdravil shromáždění primátor města Petr Kulhánek.

Dechovka, mažoretky a průvod městem patří k neodmyslitelným atributům slavností. Bohatý program včetně jarmarku a řady hudebních vystoupení letos doplnil i nadnárodní svátek Den Evropy.

„Město vzalo nad tím záštitu a udělalo Den Evropy právě v den zahájení lázeňské sezóny. Velvyslanci a různí ostatní vládní činitelé jsou pozváni na zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech,“ potvrdil účast města náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Naše krajské město je pro připomínku evropského svátku velmi vhodné díky svému turistickému ruchu.

„Jsou spojovány zájmy lidí přes celou Evropu. Propojují se jejich aktivity, odstraňují se hranice jejich podnikání a jejich kontaktů. To je je smysl Evropy a z toho nepochybně má prospěch i ta síť měst, která spolupracují v oblasti lázeňství,“ přiblížil význam kooperace evropských států poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Během sobotního programu u Hlavní pošty fungoval informační stánek, který nabízel podrobnosti o české účasti v Evropském parlamentu. Návštěvníci se mohli také fotit na pozadí čtyř evropských dominant.

„Plus nějaké takové žertovné předměty typu fousy, zmrzlina, apod. k tomu. To jako myslím docela přilákalo pár lidí. Pak je tady taková základní soutěž a malé PR předměty, které máme. Nemáme jich moc, nicméně máme takové různé legrace pro děti, apod. Samozřejmě, kdo by se zajímal více, je tu o české účasti v Evropském parlamentu seznam všech našich poslanců v Evropském parlamentu, v kterých politických skupinách pracují, v kterých výborech, v kterých delegací s kterými zeměmi. Jsou tam na ně kontakty. Možná to řada lidí může využít i pro své zájmy, kontakty, práci třeba a tak dále,“ popsal vedoucí Informační kanceláře Evropského parlamentu v ČR Jiří Kubíček.

A především dostatek informací o fungování, myšlenkách a spolupráci v rámci Evropy je klíčový pro její další rozvoj. 

„Já myslím, že mezery jsou rozhodně poměrně velké. Ukazují to všechny možné průzkumy, které se zatím na vztah obyvatel Česka k Evropské unii udělaly. Ukazuje se totiž, že čím větší znalosti člověk o evropské spolupráci má, tím více má k ní také kladný postoj. Lidé, kteří o ní nevědí nic, mají vlastně logicky postoj záporný,“ vysvětlil Svoboda.

Otevřeně pak europoslanec zmiňuje také selhání části české politické reprezentace.

„Ryba smrdí od hlavy. Je zapotřebí, aby se čeští politici přestali schovávat za Brusel, když jde o nějakou nepříjemnost, kterou spáchali sami doma. Aby přiznávali, že ne všechny úspěchy, kterých dosáhli, způsobili oni, ale že jsou také třeba částečně dílem evropské spolupráce. Stačí se podívat na naše mosty, budovy, atd. a všude visí jakási cedule o tom, že ta oprava, to dílo, bylo financováno z evropských prostředků. Takže, kdo má oči otevřené, tak nemůže nevidět, že z toho my všichni máme každodenní prospěch,“ dodal Svoboda.

Viditelným faktem, který ocení zejména mladí cestující Češi, je zrušení maloobchodních příplatků za roaming od 15. června letošního roku. Za to se zasadila právě Evropská unie.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy