Karlovy Vary: Z balneo kongresu vzešla lázeňská deklarace (TV Západ)

Již 27. ročník evropského lázeňského a balneologického kongresu proběhl ve dnech 4. až 6. října premiérově v Karlových Varech spolu s veletrhem ESPA. Kromě profesionálů z řad přednášejících se zde setkali také zástupci poskytovatelů lázeňské péče, média, odborníci i politická reprezentace.

dezinfekce

Mimo řady setkání profesionálů z oboru či přednášek byla podepsána Karlovarská lázeňská deklarace. Ta má podpořit jedinečnost léčebného lázeňství a reagovat na trend stárnutí populace tak, aby byla zohledněna ve strategických plánech jednotlivých členských zemí. 

„Chceme zdůraznit význam toho evropského lázeňství v těch hlavních aspektech, které to evropské lázeňství tvoří, a chtěli bychom touto deklarací vyslat poselství především právě politikům ze všech členských zemí Evropské unie, aby si tohoto významu byli vědomi, aby nezapomínali začleňovat lázeňství do svých evropských politik, ať už se týká v oblasti třeba cestovního ruchu, v oblasti péče o zdraví. To znamená, to je ten důvod a to je to, proč jsme tu deklaraci vytvořili,“ potvrdil Martin Plachý, viceprezident Českého svazu léčebných lázní a Evropského svazu lázní. 

Zároveň byly formulovány hlavní předpoklady pro další fungování celého systému lázeňské péče.

„Pro nás je důležité, aby lázeňství v té své zdravotní části jednoznačně zůstalo v systému veřejných úhrad, aby se postupně odstraňovaly byrokratické překážky, které brání tomu, aby se lidé do lázní dostávali. A v té podpoře bychom potřebovali, řekněme, více otevírat dveře ke spolupráci mezi lázněmi a municipalitami, což je v oblasti využití místních poplatků, aby ta lázeňská města nejen víc vybírala, ale také ty prostředky užívala a byla krásnější. A ty prostředky využívala i k tomu, že bude vytvářet atraktivní programy, které kromě těch nemocných a léčených a léčících se přilákají i ty ostatní aktivnější, kteří touto cestou objeví pak i to srdce lázeňství, skutečně tu léčbu. Takže to je něco, co bez té podpory úplně ze shora nejde, protože politika rozdělování daní a tak dále, to je všechno velmi propojené,“ vyjmenoval prezident Českého svazu léčebných lázní Eduard Bláha. 

Důležitou součástí komplexního procesu je vzdělávání odborníků v oblasti léčebného lázeňství a promyšlené kroky pro realizaci pobídek, využití inovací a nastavení obchodních modelů. Mluvilo se také o změnách v lázeňských společnostech a místech, která musí reagovat na vývoj trhu a požadavky zákazníků. 

Na kongres přicestovalo zhruba 350 účastníků z 33 zemí. Nechyběli ani tři ministři české vlády - ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.  

Byly vyhlášeny ceny ESPA Innovation Award za zajímavé a efektivní přístupy zvyšující kvalitu lázeňských hotelů a resortů. Účastníci také pro větší zviditelnění vytvořili nový rekord v počtu osob pijících společně termální prameny, a to 137. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy