Karlovy Vary: Virtuální Karel IV. ukáže památky města (TV Západ)

Novou aplikaci pro chytré telefony představili na tiskové konferenci města Karlovy Vary zástupci realizační firmy. Tzv. augmentovaná neboli rozšířená realita by mohla zatraktivnit nabídku u vybraných dominant města. V pilotním provozu tento virtuální průvodce nabídne prostřednictvím animované postavy krále Karla IV. bližší informace o Mlýnské kolonádě a objektu městského Infocentra.

dezinfekce

„Pilotní projekt je pilotním, protože ho chceme testovat. Chceme už na zahájení lázeňské sezóny před průvodem Karla IV. mít instalován provizorní sloupek, kde bude možno si stáhnout aplikaci – na základě QR kódu, který tam bude umístěn, bude možno si stáhnout aplikaci, zatím tedy pouze z Google Store, IPhone verze nebyla dosud Apple schválena. Chceme zkusit, jak budou jednotliví návštěvníci reagovat na tuto figurku - na průvodce, příp. na 3D model,“ popsal zastupitel Pavel Bouška. 

A jak aplikace v praxi funguje?

„Po namíření telefonu se vám objeví postavička, která vám vtipnou formou představí Mlýnskou kolonádu. V aplikaci si dále můžete zobrazit více informací, obrazy, zobrazit si informace na webu města, Infocentra. Můžete si zobrazit 3D model kolonády – velice přesný 3D model kolonády. Pomocí telefonu si můžete prohlížet i nedostupná místa, kam byste se na kolonádě normálně nedostali. Prohlédnout si sochy, které jsou nedostupné. Aplikace má v sobě samozřejmě navigaci. Čili vás navede k dalšímu bodu, který je v tuto chvíli v Infocentru, kde vám opět Karel IV. představí Infocentrum a jeho možnosti. Do budoucna je plánováno, že podobných bodů, kde si budete moci zobrazit augmentovanou realitu, bude několik desítek, třeba 60, a ty terče pro augmentovanou realitu, infosloupky vás budou např. provázet po zajímavých místech, kde se natáčely filmy, po kolonádách, po vyhlídkách nebo po stopách Mattoniho nebo Bechera. Možností je spousta. Samozřejmě augmentovanou - rozšířenou realitu lze používat i dále v marketingu. Město může mít např. inzerát, kde, když se pomocí telefonu nebo mobilní aplikace podíváte na inzerát, tak si prohlédnete třeba 3D model města nebo památek či něčeho zajímavého, což může být velmi atraktivní,“ vysvětlil zástupce dodavatelské firmy Petr Lněnička. 

Aplikaci předvedli zástupci na tiskové konferenci města.

Aplikace a její 3D modely vynikají technickými parametry. Například model Mlýnské kolonády byl zpracován z více jak 3700 fotografií a 137 laserových skenů. Několikačlenný štáb celý týden pracoval v terénu na místě, aby pak vznikl dosud nejpodrobnější 3D model. Ten sestává z více jak 722 milionů trojúhelníků s přesností na 5 mm. Ve zjednodušené formě bude použit v digitálním průvodci a pro další propagaci města. Jeho až několiksetkrát podrobnější verze se stane digitalizovanou kopií památky, kterou lze využít pro údržbu a opravy stavby. Město zaplatí za pilotní verzi této aplikace 400 až 500 tisíc korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy