Karlovy Vary: Projekt nového areálu Keramické školy pokračuje (TV Západ)

Rekonstrukce a modernizace Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech je strategickým projektem Karlovarského kraje. Akce, jejíž příprava a realizace potrvá několik let, má mít maximální rozpočet ve výši 1,5 miliardy korun.

dezinfekce

Finance na zhruba dvě třetiny rozpočtu poskytne Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Operačního programu Spravedlivá transformace.

„Teď jsme ve fázi, kdy už věřím, že konečně spějeme  do toho okamžiku, kdy se kopne, ale ještě nějaký čas to potrvá. Teď se kreslí projektová dokumentace, což u takto náročné a velké stavby je vždycky několikaletá práce. Takže teď jsme v polovině zhruba přípravy projektové dokumentace. Až bude hotová, tak předpokládáme, že ke konci roku 2024 by se mělo začít stavět,“ uvedl radní Karlovarského kraje Jindřich Čermák.

Podmínkou projektu je zachování výuky. Práce proto budou realizovány po etapách v rámci jednotlivých budov.

„Nejdříve půjde jedna část té staré budovy tam, kde byly byty pro učitele, tak ta půjde k zemi. Začne se opravovat ta stará budova, k tomu se začne stavět ta nová budova a po jejím dokončení se vlastně přesunou studenti právě do těch rekonstruovaných a nových prostor. A k zemi půjdou ty přístavby, kde ta škola sídlí teď, což jsou přístavby ze šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století,“ přiblížil radní. 

Nový vzdělávací komplex ve standardu tzv. energeticky úsporné budovy s téměř nulovou spotřebou energie navýší kapacitu školy. Z aktuální možnosti 370 žáků vzroste počet na 540 studentů. Součástí areálu budou mimo jiné dvě výstavní galerie, aula pro přednášky, kulturní a komunitní akce, kavárna, sportovní komplex. 

„Buďme optimisté a věřme, že všechno půjde hladce, že nebudou nějaké stavební problémy a studenti by mohli školní rok 2027/28 otevřít již v nové budově,“ dodal Čermák. 

Projektová příprava vyjde na 40 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy