Karlovy Vary: O titul Strom roku 2017 bude bojovat 119 let stará vrba bílá

Odborná porota vybrala Vrbičku z Karlových varů mezi dvanáct finálových stromů, které se budou v následujících několika měsících ucházet o vítězství v celostátní anketě Strom roku 2017.

dezinfekce

Finálové hlasování, které začne 15. června, bude zpoplatněné a jeho výtěžek navrhovatelé využijí k péči o stromy. Oblíbenou anketu letos již po šestnácté pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí. Podrobnosti o anketě jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Mezi finalisty charitativní ankety se letos díky svému příběhu dostala i 119 let stará vrba bílá v ulici Šumavská, kterou nominovala 1. Mateřská škola Karlovy Vary. Podle vyprávění místních pamětníků vrba roste u bývalého lokomotivního depa zhruba od roku 1898. Přežila bombardování v roce 1945 i sanace v roce 2015. V předloňském roce došlo k prvním zemním úpravám, vybagrování celého areálu a pozemku za dolním nádražím. Bagrovalo se i v těsné blízkosti vrby a občané Tuhnic hromadně podepisovali petici za záchranu tohoto starého stromu plného vitality. Dnes je vrba opravdu statným stromem a má se čile k světu.

„Finance získané anketou by chtěla mateřská škola použít k vybudování odpočinkového sezení s informační tabulí," uvádí koordinátorka ankety Andrea Krůpová, která plánuje strom společně s fotografem Markem Olbrzymkem navštívit v úterý 16. května.

Z fotografií pak vznikne putovní výstava. 

Nadace Partnerství letos obdržela 52 návrhů na Strom roku a dvanáct z nich porota vybrala do finále. Hlasování odstartuje 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS, nebo zakoupením a podepsáním hlasovacího archu. Anketa potrvá až do 15. září a slavnostní vyhlášení jejích výsledků se uskuteční 5. října v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Letošním tématem festivalu je totiž ovzduší, jehož kvalitu stromy nepochybně pozitivně ovlivňují.

Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2018.


Zdroj: Anna Petříková, PR a komunikace Nadace Partnerství


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy