Karlovy Vary: Nové memorandum umožní sledovat výdaje turistů (TV Západ)

Zhruba již před dekádou začala v Karlovarském kraji fungovat spolupráce v oblasti monitoringu cestovního ruchu mezi technologickou společností MasterCard známou provozem platebních systémů a tehdy magistrátem Karlových Varů.

dezinfekce

V úterý 5. března pak došlo v prostorách Krajského úřadu k podpisu memoranda, které v pilotním projektu umožní Karlovarskému kraji bezplatně využívat důležitá data z celého regionu.

„My jsme se k tomu vrátili teď uzavřením memoranda. Samozřejmě zatím v té první etapě cílíme zase na cestovní ruch, kde ta transakční data nám mohou popsat strukturu návštěvníků, odkud k nám jezdí, na jak dlouho k nám jezdí, kde všude utrácejí, jaký objem, což jsou pro nás velmi důležitá data pro to, jak cílit a formovat marketing Karlovarského kraje. Ale nejen cestovní ruch. Bavíme se o kyber bezpečnosti, protože samozřejmě s růstem těch zpracovávaných dat rostou i jejich a dokonce zdokonalují systémy na ochranu a prevenci rizik před kyber kriminalitou a chtějí to sdílet s námi s veřejnou správou, což samozřejmě my rádi akceptujeme. A další oblastí je i oblast podnikání, zejména toho drobného a středního, kde chtějí právě tím, co mají za sebou a interně vyvinuté systémy sdílet s tou soukromou sférou také a pomoci digitalizaci té agendy administrativy drobných podnikatelů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Společnému podpisu předcházela kratší tisková konference za účasti také zástupce Krajské hospodářské komory, který zdůraznil význam pro zdejší podnikatele především díky faktu, že se bude jednat o konkrétní tvrdá data, nikoliv jen průzkumy. 

„V té oblasti veřejného sektoru jde o to, aby měli občané, ale také podniky, možnost přijímat platby na více místech, na více úřadech, ale také přes webové stránky. A co se týče podniků, zejména těch malých a středních, tak bychom je rádi podpořili jednak možnosti přijímat karty, ale také digitalizovat to jejich podnikání,“ popsala generální ředitelka společnosti MasterCard pro Česko a Slovensko Jan Lvová. 

Na podporu rozvoje malých a středních podniků má technologická společnost vyčleněno 130 milionů korun a slibuje mimo jiné vyšší úroveň digitální bezpečnosti.

„MasterCard už má dlouhodobou zkušenost ze zabezpečování platebních systémů a s přechodem na digitalizace i mimo platební systémy je ta kybernetika opravdu důležitá. S předáváním dat v rámci té digitalizace ty kybernetické útoky jsou stále častější. A MasterCard má tu zkušenost. Jedna z konkrétních možností, jak můžeme pomáhat, je nejenom to vzdělávání jak veřejného sektoru, tak soukromého sektoru, ale je to také, že můžeme poskytovat nějaké takové pomůcky, které třeba udělají třeba těm menším podnikatelům anebo i té veřejné instituci takový scan zabezpečení proti těm kybernetickým útokům. Takže to jsou takové assessment pomůcky. A dále potom máme i různé produkty, které ta data můžou více zabezpečovat. Takže to je vlastně naše know how, které my teď předáváme z toho platebního systému do širšího systému předávání dat digitalizace,“ dodala Lvová. 

Anonymizovaná transakční data z chování turistů za období od ledna 2019 až do konce 2023 získá kraj bezplatně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy