Karlovy Vary: Na krajském úřadě se jednalo o tradiční čínské medicíně

Do našeho regionu zavítala delegace z partnerského Changpingu v čele s místostarostkou obvodu Wu Bin.

dezinfekce

V rámci programu nejprve navštívili karlovarskou nemocnici a poté odjeli na krajský úřad, kde je přivítal radní pro zdravotnictví Jan Bureš a uvolněný člen zastupitelstva pro lázeňství, cestovní ruch a UNESCO Vojtěch Franta.

Hned v úvodu byl zástupcům Karlovarského kraje představen městský obvod i se svými specifiky. V rámci prezentace zaznělo, že distrikt s více jak 2 miliony obyvatel má strategické umístění a je turisticky vyhledávanou lokalitou. Na jeho území se nachází nejenom proslulá Velká čínská zeď, ale také například lázně Xiaotangshan, jež jsou vyhlášené svými horkými prameny. Zdravotnické služby zde zajištuje na 1 019 lékařských zařízení s téměř 15 tisíci zaměstnanci. Z toho je více jak 5 tisíc doktorů a 8 tisíc sester.

„Changping vždy preferoval rozvoj tradiční čínské medicíny a v současné době se jí věnuje 82 institucí. Českému zdravotnickému personálu může zajistit školení léčebných metod zahrnujících akupunkturu, baňkování, masáže a chiropraktické postupy. Během dnešní návštěvy nemocnice jsme se bavili například o ozařování, jehož následky dokážeme mírnit pomocí tradiční čínské medicíny,“ uvedla místostarostka Wu Bin, která má na starosti oblast zdravotnictví.

Radního Jana Bureše zaujal poměr lékařů a sester působících v Changpingu a upozornil na zoufalý nedostatek zdravotnického personálu v našich regionálních nemocnicích.

„Máme enormní zájem o to, abychom v našich nemocnicích doplnili stavy lékařů a sester. Pokud by vzdělání bylo kompatibilní se systémem tady v Čechách, rádi bychom v této oblasti určitě navázali spolupráci. Co se týče tradiční čínské medicíny, dokážu si představit, že bychom případnému investorovi umožnili v krajské nemocnici vznik léčebného centra. Upozorňuji ale, že tradiční čínská medicína není zahrnuta do veřejného zdravotního pojištění a tudíž si jí pacient musí hradit ze svého,“ uvedl Jan Bureš.

Obě strany se v závěru jednání dohodly, že si vymění informace ohledně nejčastěji diagnostikovaných onemocnění v Karlovarském kraji, které by bylo možné léčit právě pomocí tradiční čínské medicíny. Zároveň porovnají i systém vzdělávání lékařů a sester v obou zemích pro případnou výpomoc. Nechybělo ani pozvání od místostarostky Wu Bin k návštěvě Changpingu.

O tom, že do našeho regionu zavítala delegace z partnerského Changpingu jsme vás krátce informovali zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy