Karlovy Vary: Kraj jedná o převodech pozemků pro letiště (TV Západ)

Pozemky u letiště v Karlových Varech chce získat do majetku Karlovarský kraj. V první fázi se jedná o nezbytné plochy pro rozšíření ochranného pásma letiště, které budou potřebné pro bezproblémový chod v blízké budoucnosti.

dezinfekce

„Město Karlovy Vary požádalo o bezúplatný převod pozemků ze státu, které jsou kolem letiště, a které potřebuje Karlovarský kraj pro rozšíření plochy na ochranných pásech letiště. Proto jsme se s náměstkem primátora a panem primátorem Kulhánkem domluvili a požádali jsme je, aby město Karlovy Vary stáhlo své žádosti o tyto části pozemků s tím, že o ně požádá Karlovarský kraj. Město Karlovy Vary nám vyhovělo. Karlovarský kraj si požádal a po jednání se Státním pozemkovým úřadem jsme před podpisem závěrečných smluv. To je jedna část pozemků, které potřebujeme k tomu, abychom rozšířili ochranná pásma. Druhá velká část pozemků jsou pozemky, které jsou v majetku města Karlovy Vary. Pozemky na základě dohod budeme směňovat za pozemky v majetku Karlovarského kraje. Třetí, poměrně velký balík pozemků, jsou pozemky, které vlastní Lesy ČR. S nimi také velice úzce komunikujeme. Nyní jsme požádali Magistrát životního prostředí o vyjmutí pozemků z ochrany lesa tak, aby se z lesních pozemků staly pozemky běžné. Pokud nám životní prostředí vyhoví, pozemky odkoupíme od Lesů ČR. A poslední pozemky, to jsou pozemky, které vlastní fyzické osoby, se kterými také jednáme. Je to poměrně složitý proces, ale věřím tomu, že už se blížíme ke konci,“ vysvětlil současnou situaci náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Jedná se o pozemky, které mají celkově desítky tisíc metrů čtverečních. Podstatnou část získá kraj bezplatně. Do ostatních ploch, vyjmutí některých pozemků z lesního fondu nebo přeložení plotu kraj investuje do dvou milionů korun. Velmi finančně náročná by byla druhá etapě týkající se samotného rozšíření a prodloužení ranveje. 

„Tam bychom museli jednat o dalších pozemcích. Ale tam je jenom jeden vlastník – Lesy ČR. Takže to přichází na řadu až později. Protože problémem budou obrovské investice do přistávací a vzletové plochy. Na druhou stranu by nám to umožnilo, že by zde mohla přistávat větší letadla. V současné době letadla, která zde přistávají a odlétají, musí mít buď méně pohonných hmot nebo nemohou být naplněny pasažéry úplně na sto procent, aby byla lehčí a aby na krátké dráze mohla vzlétnout,“ dodal Blažek.

V polovině února začala do Karlových Varů létat nízkonákladová letecká společnost "POBEDA". Nová mezinárodní linka z Moskvy má pomoci zdvojnásobit počet cestujících.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy